Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajina pokrenula nacionalni registar seksualnih napada koje su počinile ruske snage

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zamenica glavnog tužioca rekla je da je registar kreiran na osnovu pilot projekta koji je već rezultirao osudama za pet osoba

  • 0
Ruski vojnik Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Ukrajinske vlasti pokrenule su nacionalni registar za dokumentovanje slučajeva seksualnog nasilja koje su navodno počinile ruske snage, izjavila je danas ukrajinska tužiteljka Viktorija Litvinova.

Zamenica glavnog tužioca Litvinova rekla je za AP da je registar kreiran na osnovu pilot projekta koji je već rezultirao osudama za pet osoba.

Odbila je da komentariše detalje slučajeva.

Ona je rekla da su od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, registrovana 303 slučaja seksualnog nasilja, pri čemu su 112 muškarci, a 191 žene.

Neke od žrtava su pretrpele višestruke napade, rekla je ona.

Vladini zvaničnici su rekli da bi registar mogao da se koristi za podnošenje zahteva za finansijsku kompenzaciju za žrtve iz Rusije u budućnosti.

Pet osuđujućih presuda je rezultat optužbi za seksualno zlostavljanje u oblastima koje su napale ili okupirale ruske snage, u Kijevu i gradovima Hersonu i Černigovu.

Predstavnik Populacionog fonda UN, Masimo Dajana, rekao je da je stvarni broj žrtava verovatno mnogo veći od broja u registru.

"Ovo nasilje je počinjeno nad ženama i devojčicama, muškarcima i dečacima. Niko nije izuzet od ovog gnusnog čina", rekao je Dajana.

Njegov fond pomogao je u stvaranju 12 centara za podršku širom zemlje za žrtve porodičnog nasilja i seksualnih napada, rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ukrajina gradi naprednu armiju dronova, ali za sada piloti improvizuju selotejpom i bombama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA