Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog krađe i pretnji smrću: Američki vojnik osuđen na skoro četiri godine robije u Rusiji

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Narednik Gordon Blek je uhapšen u maju i priznao je krivicu da je upućivao pretnje smrću kao i da je delimično odgovoran za krađu 10.000 rubalja (oko 120 dolara) od svoje devojke Ruskinje

  • 0
Gordon Blek Tanjug/AP

Sud u Rusiji kaznio je američkog vojnika na tri godine i devet meseci zatvora zbog krađe i pretnje da će ubiti svoju devojku Ruskinju. Kako je preneo BBC, narednik Gordon Blek je je proglašen krivim na sudu u Vladivostoku, na krajnjem istoku Rusije i kaznu će odslužiti u kažnjeničkoj koloniji.

On je uhapšen u maju i priznao je krivicu da je upućivao pretnje smrću kao i da je delimično odgovoran za krađu 10.000 rubalja (oko 120 dolara) od svoje devojke.

Advokati Gordona Bleka su najavili da će se žaliti na presudu. Tužilaštvo je za njega tražilo kaznu od četiri godine i osam meseci zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Američki zvaničnici navode da je narednik Blek svoju devojku Ruskinju upoznao dok je bio u Južnoj Koreji.

On se prijavio u američki armiju kao pešadinac 2008. godine i već naredne je raspoređen u Irak, a potom 2013. u Avganistan. Nedavno je prekomandovan u Osmu armiju, koju čine američke trupe rapoređene u Južnoj Koreji. On je bio razmešten u bazu Hamfris.

Pentagon je saopštio da narednik Blek nije tražio zvanično odobrenje i da Ministarstvo odbrane nije odobrilo njegovo putovanje u Rusiju ili Kinu, gde je prvo otputovao na povratku iz Južne Koreje. Nema dokaza da je on nameravao da ostane u Rusiji.

U Rusiji se iza rešetaka nalazi i drugi američki državljani. Reporter Volstrit žurnala Evan Gerškovič je u zatvoru od marta 2023. godine, dok je bivši američki marinac Pol Vilan 2020. osuđen na 16 godina zatvora. Obojica tvrde da su nevini, a američka vlada kaže da su optužbe protiv njih neosnovane.

(Telegraf.rs)

Video: Pijani GTA na ruski način: Razvalio džipom pola kraja i tu nije kraj!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA