≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Putin i Kim potpisali "pakt o pomoći u slučaju agresije": Šta to znači za rat u Ukrajini?

Ekipa Sveta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisani pakt predviđa međusobnu pomoć u slučaju agresije

  • 6
Vladimir Putin Kim Džong Un Foto: Tanjug/AP

Rusija i Severna Koreja potpisale su sporazum koji predviđa "međusobnu pomoć u slučaju agresije“ na bilo koju od njih.

Putin je u obraćanju stsav stav Pjongjanga o Ukrajini nazvao "još jednim dokazom njene suverene politike".

Iako još nisu poznati svi detalji potpisanog sporazuma, svetski mediji analiziraju šta bi potpisivanje ovog pakta moglo da znači za rat u Ukrajini

Šta pakt znači za rat u Ukrajini?

Najupečatljivije je to da je predsednik Vladimir Putin rekao da "važan dokument" uključuje klauzulu o međusobnoj odbrani.

"Sveobuhvatni sporazum o partnerstvu koji je danas potpisan predviđa, između ostalog, međusobnu pomoć u slučaju agresije na jednu od strana".

"U skladu sa dokumentom, naša zemlja ne isključuje vojno-tehničku saradnju sa DNRK", dodao je predsednik Rusije.

Agencije takođe navode da je Putin rekao da Severna Koreja ima pravo da se brani i da Rusija i Severna Koreja mogu vojno da sarađuju, iako je sporazum „odbrambene i miroljubive prirode“.

Procenjuje se da bi ovaj pakt o međusobnoj odbrani mogao imati posledice za rat u Ukrajini. Postavlja se pitanje može li Rusija uopštenije da uključi Severnu Koreju u sukob, navodeći ukrajinske napade na ruske gradove kao što je Belgorod ili regione koji su pripojeni Ukrajini, za koju sada smatra rusku teritoriju.

Putin je prilikom posete Severnoj Koreji pomenuo i izjave SAD i drugih zemalja NATO-a o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F-16 i druge opreme.

"Ovo nije samo izjava, to se već dešava i sve je to grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza“, rekao je Putin i dodao da i Rusija i Koreja vode nezavisnu spoljnu politiku i stoga "ne prihvataju jezik ucene i diktature".

"Nastavićemo da se suprotstavljamo samoj praksi gušenja sankcijama kao oruđu koje je Zapad navikao da koristi da bi održao svoju hegemoniju u politici, ekonomiji i drugim oblastima“, rekao je Putin.

Kim je rekao da bi "zaključivanje novog najmoćnijeg sporazuma između Rusije i DNRK bilo nezamislivo bez izuzetne dalekovidnosti Putina, najdražeg prijatelja korejskog naroda“.

(Telegraf.rs)

Video: Vladimir Putin u Severnoj Koreji posle 24 godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    19. jun 2024 | 13:48

    Ovo znaci da fale jos Kina i Indija u ovom paktu i da vidimo hepi end

  • Слађана Точиловац Шаљић

    19. jun 2024 | 12:41

    Мирољубив и одбрамбени пакт између РФ и Северне Кореје. Сматрам да смањује тензије и омогућава слободну сарадњу држава на принципима партнерства.

  • Go go

    19. jun 2024 | 17:54

    Паметни људи.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA