Vreme čitanja: oko 2 min.

Turistkinja nestala u Grčkoj, pre toga poslala uznemirujuću poruku vlasniku hotela: Napisala je samo jednu reč

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Troje turista je i dalje nestalo u Grčkoj, dok je petoro u međuvremenu umrlo

  • 0
Sikinos Foto: Shutterstock

Žena (73) iz Francuske nestala je u petak na grčkom ostrvu Sikinos. Pre nestanka poslala je uznemirujuću poruku hotelu, rekao je vlasnik hotela u utorak.

U toku je potraga za ženom, čije ime vlasti nisu navele. Ona je jedna od troje turista nestalih u Grčkoj, a petoro je umrlo ovog meseca u neuobičajeno vrućem vremenu.

Ilias Gavanas, koji je vlasnik hotela u kojem je odsela nestala žena, rekao je da se poslednji put čuo sa njom u petak kada ju je pozvao telefonom oko 8.30 sati, nakon što je imao propušten poziv od nje u 5.50.

Rekao je da mu je žena poslala selfi i poruku u kojoj je pisalo: "Padam".

Odgovorio joj je na francuskom i engleskom, tražeći njeno lokaciju i rekavši joj da pozove Evropski broj za hitne slučajeve 112, i alarmirao policiju i opštinske vlasti.

Temperature su širom Grčke ranije ovog meseca prešle 40 stepeni.

Planinarenje je popularno među turistima na Sikinosu, uglavnom neplodnom i retko naseljenom ostrvu u južnom Egejskom moru, rekao je Gavanas.

"Upozoravamo ih da ne izlaze po vrućini, da nas uvek obaveštavaju gde se nalaze, da ne odlutaju sami. Bilo je 40 stepeni", rekao je on.

Ministarstvo turizma je saopštilo da je "na oprezu" i da radi sa drugim ministarstvima kako bi osiguralo da putnici budu informisani.

Još jedna Francuskinja je nestala na Sikinosu, a vlasti veruju da su dve nestale žene išle zajedno na pešačenje iako nisu boravile u istom hotelu, saopštila je policija.

Na ostrvu Amorgos u toku je potraga za Amerikancem nestalim 11. juna.

Među pet poginulih turista je i britanski TV voditelj Majkl Mozli, čije je telo pronađeno na ostrvu Simi.

Amerikanac (55) poginuo je na jonskom ostrvu Matraki, 74-godišnji holandski turista poginuo je na ostrvu Samos, a dvojica planinara umrla su na Kritu.

Pored rekordnih temperatura, očekuje se da će Grčka ove godine imati i rekordan nivo turizma.

Prekomerni turizam je problem u Grčkoj, kao i u drugim turističkim mestima širom Evrope. U izveštaju ombudsmana navodi se da Santorini - malo ostrvo u Egejskom moru sa 15.550 stanovnika - godišnje primi više od 5,5 miliona posetilaca, dvostruko više nego što je bilo 2012.

"Na Santoriniju se čak i turisti žale na veliki broj turista", dodaje se.

Premijer Kirijakos Micotakis rekao je u petak u intervjuu za Bloomberg da vlada takođe razmatra uvođenje ograničenja na broj brodova za krstarenje koji posećuju najpopularnija turistička ostrva.

(Telegraf.rs)

Video: Drama na moru: Troje srpskih državljana spaseno u zadnji čas među njima bilo i dete

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA