Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo se nikako neće dopasti Kini: Tajvan od Sjedinjenih Država kupuje još 1.000 borbenih dronova

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Isporuka nove američke vojne opreme za Tajvan dolazi u trenutku kada Kina povećava pritisak na vlasti u Tajpeju, organizujući nekoliko velikih vojnih vežbi oko ostrva i skoro svakodnevno nadletanje ratnih aviona u blizini

  • 2
Dron Ukrajina Tanjug/AP

Sjedinjene Države su odobrile prodaju više od 1.000 naoružanih dronova Tajvanu u vrednosti od 360 miliona dolara. U Tajpeju tvrde da Kina pojačava svoje asimetrične ratne sposobnosti imajući u vidu uspešnu taktiku korišćenu dokom rata u Ukrajini.

U okviru novog paketa vojne opreme Tajvan će dobiti ukupno 720 raketa tipa "switchblade" zajedno sa sistemom za kontrolu paljbe vrednih 60 miliona dolara, navodi se u saopštenju Američke agencije za odbrambenu bezbednost i saradnju (DSCA). Kako prenosi CNN, SAD će isporučiti Tajvanu i municiju i komponente za mali borbeni dron Altius 600M u vrednostio od 300 miliona dolara.

Isporuka nove američke vojne opreme za Tajvan dolazi u trenutku kada Kina povećava pritisak na vlasti u Tajpeju, organizujući nekoliko velikih vojnih vežbi oko ostrva i skoro svakodnevno nadletanje ratnih aviona u blizini.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije uprkos tome što ga ne kontroliše i navodi da je ujedinjenje ostrva sa maticom neizbežni i da će u slučaju potrebe to biti izvršeno i silom. Prema Zakonu o odnosima sa Tajvanom, zvanični Vašington je zakonski obavezan da obezbedi ostrvu sredstva za odbranu, a Tajpej snabdeva odbrambenim oružjem. Međutim, prodaja oružja je izazvala ljutito reagovanje iz Pekinga.

U govoru na odbrambenom samitu u Singapuru ranije ovog meseca, kineski ministar odbrane admiral Dong Jun kritikovao je "mešanje spoljašnjih snage zbog prodaje oružja" i "legalnih zvaničnih kontakata" sa Tajvanom, očigledno misleći na SAD.

Raketa tipa "switchblade" izgleda kao mali dron sa fiksnim krilima. U pitanju je jeftina precizno vođena raketa, koja se može lansirati sa različitih platformi u roku od dva minuta i ostati u vazduhu 20 minuta i sa dometom od 30 kilometara. Proizvođač AeroVironment tvrdi da su se ovi dronovi dobro pokazali u odbrani Ukrajine od invazije Rusije.

"Zadovoljni smo na brojnim povratnim informacijama korisnika i potražnjom za dodatnim sistemima", rekao je izvršni direktor kompanije Vahid Navabi.

U međuvremenu, veći borbeni dron Altius 600M može da nosi "više opcije tragača i bojevih glava" dok se lansira sa kopnenih, vazdušnih i morskih platformi. Oba drona mogu da se koriste i za izviđanje.

U današnjem saopštenju predsednička kancelarija Tajvana zahvalila je Sjedinjenim Državama dodajući da je ovo 15. prodaja oružja Bajdenove administracije ostrvu od 2021.

Rat u Ukrajini, dronovi, ukrajinski vojnici sa dronovima Borbeni dronovi su se odlično pokazlai na ratištu u Ukrajini Tanjug/AP

"Tajvan će nastaviti da jača svoje sposobnosti za samoodbranu i asimetrično ratovanje kako bi poboljšao naše odvraćanje. Čvrsto ćemo braniti naš ustavni sistem demokratije i slobode i radićemo sa zemljama sa sličnim idealima na očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", rekla je portparolka predsedničke kancelarije Karen Kuo.

Ove dve vrste dronova će se priključiti sve dužem spisku naoružanja koje Amerika prodaje Tajvanu. Obračun prodaje američke vojske Tajvanu od 3. juna pokazuje da je odobrena isporuka oružja i opreme u iznosu od 19,6 milijardi dolara.

To uključuje 6,1 milijardu dolara u asimetričnim sistemima naoružanja, uključujući rakete Harpun, presretače raketa PAC-3 i letelice MK-9B. Stručnjaci su pozvali Tajvan da više nabavlja asimetrično naoružanje, kojim bi, kako kažu, bilo lakše da se suprotstavi Kini nego sa konvencionalim naoružanjem u slučaju kineske invazije.

(Telegraf.rs)

Video: Bivši teniser pokazuje kako vežba da dronom baca bombe na ratištu u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA