Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako Orban na mala vrata u Brisel uvodi Trampa: Učinimo Evropu ponovo velikom!

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učinimo Ameriku ponovo velikom bio je Trampov slogan kojim je 2016. pobedio na predsedničkim izborima u SAD (osvojio je manje glasova od Hilari Klinton ali je sakupio više elektora neophodnih za pobedu)

  • 3
Donald Tramp i Viktor Orban Foto: RS/MPI / Capital pictures / Profimedia

Mađarska od 1. jula preuzima rotirajuće mesto presedavajućeg u Evropskoj uniji. Za tu priliku je osmišljen novi slogan - Učinimo Evropu ponovo velikom, koji je kopija slogana koji već godinama koristi Donald Tramp, bivši predsednik Amerike.

Kako prenosi Politico, pod ovim sloganom će u narednih šest meseci mađarske diplomate voditi važne sastanke u Briselu i oblikovati političku agendu bloka koji čini 27 država članica. Učinimo Ameriku ponovo velikom bio je Trampov slogan kojim je 2016. pobedio na predsedničkim izborima u SAD (osvojio je manje glasova od Hilari Klinton ali je sakupio više elektora neophodnih za pobedu).

Sada je Tramp u novoj kampanji pred izbore u novembru usred mađarskog presedavanja Unijom.

"To je referenca na aktivno predsedavanje", rekao je Janoš Boka, mađarski ministar za pitanja EU i nastavio:

"To zapravo pokazuje očekivanje da zajedno treba da budemo jači nego pojedinačno, ali bi da nam trebalo dozvoliti da ostanemo ono što jesmo kada se okupimo. Takođe oslikava ideju da je Evropa u stanju da postane nezavisni globalni akter u našem svetu koji se transformiše".

Na konferenciji za novinare postavljeno je pitanje u vezi odjeka Trampovog slogana.

"Nemate osećaj deža vu zbog Trampovog slogana. Ne znam da li je Donald Tramp ikada ponovo želeo da Evropu učini velikom", rekao je Boka.

Mađarsko predsedavanje Unijom je otkrilo Rubikovu kocku kao svoj logo, koju je Boka opisao kao "suštinu mađarske genijalnosti". Ministar je objasnio da će Mađarska iskoristiti svoje predsedavanje da uvede novi konkurentan poljoprivredni sporazum "usredsređen na farmere" i traži efikasniju zaštitu spoljnih granica, da upravljaju osnovnim uzrocima migracije i da poboljša politiku njihovog povratka".

Istovremeno, dodao je on, biće aktivni napori da se ućini napredak EU u proširenju "želimo da napravimo značajne korake u pogledu Moldavije, Gruzije i Ukrajine".

Postojala je bojazan da Budimpešta želi da izbaci iz koloseka ili da uspori kandidaturu Kijeva, s obzirom na to da premijer Viktor Orban otvoreno pokušava da podri odnose sa Ukrajinom i traži bliže veze sa Moskvom.

Od nosioca rotirajućeg predsedavajućeg Saveta EU se očekuje da bude neutralan posrednik i da ostavi po strani svoje nacionalne interese kako bi obezbedio prolazak zakonodavstvo. Evropski političari se, međutim, plaše da će Budimpešta iskoristiti poziciju visokog profila u svoju korist dok će tražiti kontakt u ključnim oblastima politike.

(Telegraf.rs)

Video: Masa frenetično skandirala Trampu i Melaniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    20. jun 2024 | 09:57

    Obozavam Orbana ! Bravo za Orbana ...retko dobar drzavnik koji je od male drzave napravio lidera ukinuvsi haarp, GMO, kemtrejls , zabranio migrante ( podigao ogromnu zicu da ne mogi da prelaze iz Srbije u Madjarsku) , izbacio Soroša iz Madjarske , zabranio slobodno nebo , zenama koje imaju 3 dece nemaju ni jednu obabezu prema drzavi ... i.jos puno dobrih odluka . Bravo za Orbana !

  • Realno

    20. jun 2024 | 09:17

    Evropa se opasno naoružava tako da će sve manje ovisiti o Americi a Orban svojom politikom polako ali sigurno sve više udaljava od Evrope pa me ne bi čudilo da Mađarska jednog dana napusti EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA