Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko je bogataška porodica, koja je na sudu zbog trgovine ljudima: Imaju milijarde, a sluge "zarobili" u kući

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ove nedelje na sudu je tužiteljka uporedila 10.000 dolara koje porodica godišnje potroši na svog psa, u odnosu na dnevni iznos koji su davali slugama

  • 0
Porodica Hinduja Foto: GABRIEL MONNET / AFP / Profimedia

Četiri člana najbogatije britanske porodice nalaze se na suđenju u Švajcarskoj zbog optužbi da su više para potrošili brinući za svoje pse nego za sluge.

Porodica Hinduja, čije se bogatstvo procenjuje na 47 milijardi dolara, optužena je za eksploataciju i trgovinu ljudima, prenosi BBC.

Porodica poseduje vilu u luksuznom delu Ženeve, a optužbe protiv njih odnose se na njihovu praksu uvoza sluga iz Indije da brinu o njihovoj deci i domaćinstvu.

Tvrdi se da su Prakaš i Kamal Hinduja, zajedno sa sinom Ajajom i snajkom Namratom, zaplenili pasoše svojih slugu, plaćali im i po 8 dolaza za 18-satni dan, i dozvoljavali im samo malo slobode da napuste kuću.

Iako je prošle nedelje postignuta finansijska nagodba oko eksploatacije, njima se i dalje sudi za trgovinu ljudima, što je teško krivično delo u Švajcarskoj. Oni poriču optužbe.

Ove nedelje na sudu je najpoznatija tužiteljka u Ženevi, Ives Bertosa, uporedila 10.000 dolara koje porodica godišnje potroši na svog psa, u odnosu na dnevni iznos koji su davali slugama.

Neke bivše sluge su svedočili u korist porodice, opisujući ih kao prijateljsku porodicu koja se dostojanstveno ophodila prema svojim slugama. Ali optužbe da su slugama oduzeti pasoši i da nisu smeli da napuste kuću bez dozvole su ozbiljne, jer bi se moglo oceniti kao trgovina ljudima.

Bertosa traži zatvorske kazne i milione dolara odštete.

Ko je porodica Hinduja?

Prema Forbsu, porodica Hinduja, koja kontroliše Hinduja Group, MNC konglomerat, vredela je 20 milijardi dolara od novembra 2023. Grupa ima poslovne interese u svemu - od kamiona i maziva do bankarstva i kablovske televizije.

Glava porodice druge generacije Gopičand Hinduja preuzeo je dužnost predsednika nakon što je njegov stariji brat Sričand Hinduja umro u maju 2023. Svi su državljani Velike Britanije, Gopičand žive u Londonu, sa Prakašem u Monaku i Ašokom u Mumbaju.

Prema Forbsu, porodica je bila sedma najbogatija u Indiji (2023. godine), 146. najbogatija u svetu 2022. godine, a sa liste je pala 2023. Oni su takođe bili 12. najbogatiji u Aziji 2017. godine.

Kako su razvili biznis?

Prema web stranici grupe, otac braće Hinduja, Parmanand Dipčand Hinduja, trgovao je robom u gradu Šikarpuru u regionu Sind u britanskoj Indiji (sada Pakistan). Svoje trgovačko bankarstvo i trgovinu preselio je u Bombaj (danas Mumbaj) 1914. i otvorio međunarodnu kancelariju u Iranu 1919. godine.

Braća su 1979. preselila svoju bazu u London, gde je i ostala. Na zvaničnoj stranici grupacije navodi se da zapošljavaju 200.000 ljudi širom sveta.

Crna strana Ženeve

Nije prvi put da je Ženeva, centar međunarodnih organizacija, kao i svetskih bogataša, u centru pažnje zbog navodnog maltretiranja sluga.

Hanibal Gadafi, sin bivšeg libijskog diktatora Moamera Gadafija, uhapšen je 2008. godine u svom hotelu sa pet zvezdica u Ženevi na osnovu informacija da su on i njegova supruga tukli svoje sluge. Slučaj je kasnije odbačen.

Ali to je izazvalo veliki diplomatski sukob između Švajcarske i Libije, a dva švajcarska državljana uhapšena su u Tripoliju u znak odmazde.

Prošle godine su četiri radnice sa Filipina pokrenule tužbu protiv jedne od ženevskih diplomatskih misija pri Ujedinjenim nacijama, tvrdeći da godinama nisu bile plaćene.

Slučaj porodice Hinduja koji je u toku još jednom će skrenuti pažnju na mračniju, ružniju stranu grada koja sebe voli da naziva "gradom mira".

(Telegraf.rs)

Video: Velike ličnosti srpske istorije odsedale su u Vili Emilia: Kako danas izgleda najpoznatija vila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA