Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajinci zarobili rusko "oklopno čudovište": Snimci grdosije su neverovatni, ovo još nije viđeno

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan video prikazuje zarobljeni tenk izbliza kako prolazi zemljanim putem

  • 0
Rat u Ukrajini, borbe na frontu Foto: Tanjug/AP

Društvenim mrežama kruže snimci i fotografije koji navodno prikazuju prvo ukrajinsko zarobljavanje ruskog takozvanog ‘tenka kornjače‘, prenosi Jutarnji pisanje The War Zone.

Rusi su bili primorani da naprave tenkove-grdosije, koji su sa svih strana potpuno zaštićeni improvizovanim oklopnim pločama, kako bi zaštitili posadu od dronova, posebno od modernih FPV dronova tzv. kamikaza. Takve bespilotne letelice na front u su prvi put počele da se pojavljuju u aprilu.

Snimak dronom, u trajanju od 76 sekundi, navodno je nastao ubrzo nakon što su Ukrajinci uspeli da zarobe tenk. Sve se dogodilo navodno u nedelju nedaleko od Kliščivke u Donjeckoj oblasti.

Na snimku je prikazan i zarobljeni ruski vojnik kojem su vezali ruke na leđima.

Snimak kreće pogledom prema zadnjem delu vozila, zatim se vidi šira slika i prikazuje tenk "kornjaču" kako u rikverc izlazi iz šume i vozi niz zemljani put. Kamera drona zatim se približava vozilu s ukrajinskom zastavom dok se ukrajinski vojnik vozi na vrhu.

Drugi video prikazuje zarobljeni tenk izbliza kako prolazi zemljanim putem, a u pozadini se čuje smeh ukrajinskih vojnika. Na trećem snimku vidi se tenk koji su Ukrajinci odvezli u skladište, a objavljena je i fotografija nasmejanih ukrajinskih vojnika ispred monstruoznog tenka, gde se bolje vide detalji konstrukcije.

Snimke koje su kružile internetom poslednjih meseci pokazuju da Rusija koristi fiksne metalne strukture poput školjke oko svojih tenkova u nastojanju da zaštiti vozila od napada ukrajinskih FPV dronova koji ciljaju razne oklopnjake duž prve linije fronta. Vozila sa posebno ekstenzivnim zaštitnim kavezom prozvana su ‘kornjačama‘, što je izazvalo podsmeh u izveštajima obaveštajnih službi, piše Jutarnji.

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA