≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pakao u Saudijskoj Arabiji: Više od 500 mrtvih na hadžiluku u Meki, temperature i do 52 stepena

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obredi su ove godine održani po paklenim temperaturama. Izmereno je rekordnih 51,8 stepeni u Velikoj džamiji prema Saudijskom meteorološkom centru

  • 5
Hadž, hadžiluk, Meka Foto: Tanjug/AP

Više od 500 osoba je preminulo usled bolesti izazvanih velikom vrućinom tokom hodočašća muslimanskih vernika u Meki! Kako je preneo Skaj njuz, temperatura u Saudijskoj Arabiji dostigla je poslednjih dana čak 52 stepena Celzijusa.

Tragedija je pokvarila praznik Kurban-bajram, jedan od najvećih muslimanskih praznika. Meka svake godine prima milione posetilaca na hadžiluk, godišnje islamsko hodočašće Kabu, koja je poznata i kao kuća Alaha.

Obredi su ove godine održani po paklenim temperaturama. Izmereno je rekordnih 51,8 stepeni u Velikoj džamiji prema Saudijskom meteorološkom centru.

Diplomate su saopštile da je broj nastradalih u mrtvačnici u Al Muaisemu dostigao 550, od ​​kojih je većina bila iz Egipta.

"Većina preminulih su Egipćani", rekao je jedan arapski diplomata za AFP.

Vernici su pokušavlai da se rashlade polivajući se vodom. Prema izveštajima sudijskih medija preminulo je 323 državljana Egipta, 60 državljana Jordana, 35 državljana Tunisa, 11 državljana Irana i jedan državljanin Senegala. Državljanstvo ostlaih preminulih nije saopšteno.

Tokom hadžilka je više od 390.000 vernika zatražilo medicinsku pomoć usled prevelike vrućine. Svedoci navode da su pored puta videli brojna nepomična tela vernika za koje ne znaju da li su preminuli.

"Pojačaćemo napore za zbrinjavanje svih kojima je pomoć neophodna", saopštio je saudijski Crveni polumesec i dodao:

"Plan je da se fokusiramo na vernike koji su završili sa hadžilukom i pore nego što budu stigli do bolnice. Pripremili smo 45 potpuno opremljenih medicinskih centara sa 700 profesionalnih radnika i preko 500 dobrovoljaca".

Uprkos velikom broju preminulih saudijski ministar zdravlja Fahd Abdul Rahman Al Džalajael rekao je da su zdravstvene službe odlično izvršile sve zadatke tokom ovogodišnjeg hadžiluka.

"Zahvaljujući Alahu, njegovom veličanstvu princu i premijeru sa zadovoljstvom objavljujem uspešno izvršene planove vezane za zdravstvene službe tokom ove sezone hadžiluka", rekao je on.

Odlazak na hadžiluk makar jednom u životu važi za jednu od obaveza svakog muslimana koji je u mogućnosti (finansijski i fizički) da to učini.

"Hadžiluk je težak zadatak. Moraju se uložiti veliki napori za obavljanje rituala čak i u uslovima velike vrućine i gužve", rekao je jedan od vernika.

Vlasti su upozoravale vernike da izbegavaju da budu na otvorenom između 11 i 15 sati. Procenjuje se da je Meku ove godine posetilo oko 1,8 miliona muslimana iz celog sveta. Prošle godine je tokom hadžiluka umrlo najmanje 240 ljudi, a više od 10.000 vernika je zatražilo pomoć usled velike vrućine.

(Telegraf.rs)

Video: Dragojević posetio najstariju džamiju na svetu: Njenu izgradnju u Medini započeo je prorok Muhamed

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA