Vreme čitanja: oko 2 min.

Mlađi od 14 godina ne smeju na ulicu posle 22 sata: Opština u Švajcarskoj uvodi policijski čas

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

To znači da mlađi od 14 godina moraju da ostanu kod kuće između 22 sata i 6 ujutru, osim ako se vraćaju kući sa događaja koji je odobren za decu

  • 2
Tinejdžer napolju po mraku Foto: Shutterstock

Skupština opštine Studen u kantonu Bern bila je jednoglasna kada je u pitanju klauzula o zaštiti dece. Oni su doneli novu uredbu prema kojoj mlađi od 14 godina moraju da ostanu kod kuće između 22 sata i šest sati ujutru.

Ova policijska uredba doneta je 10. juna ove godine, sa 100 glasova za i dva glasa protiv.

Sama po sebi je bila nespektakularna, da nije klauzule o "zaštiti dece". Ovo zahteva da mlađi od 14 godina moraju da ostanu kod kuće između 22 sata i 6 ujutru, osim ako se vraćaju kući sa događaja koji je odobren za decu.

Švajcarski mediji pišu o tome da li opština može da ide toliko daleko da određuje slobodu kretanja dece?

Policijski čas utiče na slobodu okupljanja - važno osnovno pravo koje je sadržano u saveznom ustavu. Može se ograničiti samo pod određenim uslovima; ako za to postoji javni interes (kao što je zaštita maloletnika) i intervencija je srazmerna. To znači da nema blažih mera.

U sličnom slučaju, upravni sud je pozvao cirišku opštinu Danikon da preduzme akciju. Opština je 2008. godine uvela noćni policijski čas za omladinu školskog uzrasta, navodeći potrebu da se spreče vandalski akti i zaštiti mir i tišina noću.

Upravni sud u Cirihu ovo nije prihvatio, rekavši da vandalski akti mogu da budu počinjeni i pre 22 sata, a noćni mir nisu mogli narušiti samo mladi ljudi. Pored toga, policijski čas bi kažnjavao i nevine mlade ljude. Sud je prihvatio žalbu na policijski čas.

Ostale zajednice očigledno nije odvratila ova presuda. Kanton Argau i opština Kerzac u kantonu Bern takođe više nisu želeli da puštaju svoje mlade ljude na ulice noću.

Cedric Vermut, sadašnji kopredsednik SP-a, stoga je 2013. pitao Savezno veće šta misli o noćnom policijskom času.

Savezno veće je izrazilo razumevanje kada opštine pribegavaju zabranama. Međutim, jasno je stavilo do znanja da samo kantoni mogu odlučivati o takvim propisima - te da stoga ne može komentarisati zakonitost kantonalnih i opštinskih pravila. To bi trebalo da odluče sudovi.

Na kraju, sud će morati da odluči da li je uredba opštine Studen legalna - pod pretpostavkom da neko podnese žalbu.

(Telegraf.rs)

Video: U Srbiju iz Španije isporučen M.B., član kriminalne grupe Belivuka, Šarića i Zvicera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Meni je to

    19. jun 2024 | 10:03

    Potpuno u redu. Šta će mlađi od 14 godina posle 22h na ulici? Ako već mi roditelji nemamo autoritet nad svojom decom, onda neko drugi mora da ima. Bilo bi dobro i kod nas to uvesti. Nego, odmah bi neki dušebržnici rekli kako se deca ugnjetavaju i kako im se uskraćuju prava( kao što vidim da je i tamo slučaj).

  • Lemi - ch

    21. jun 2024 | 22:06

    Nisu jedini koji su tu praksu uveli ima takvih primera koliko hocete u Svici jednostavno cim se pojavi maloletnicka delikvencija u nekoj opstini oni exoresno uredu ogranicenja izlaska za maloletnike do 14 godina I odmah je mir u kuci ili se takve porodice sa problematicnom decom isele iz takve opstine....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA