Vreme čitanja: oko 3 min.

Pre godinu dana svet je šokirala vest o nestanku podmornice Titan: Brojna pitanja i dalje bez odgovora

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kompanija OceanGate, čiji je bio Titan, obustavila je rad u julu prošle godine

  • 0
Podmornica Titan Atlantik Foto-kolaž: Tanjug/AP, weforum.org, Facebook OceanGate/Shahzada Dawood/Hamish Harding, JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Smrtonosna implozija eksperimentalne podmornice Titan, koja se dogodila pre godinu dana na putu plovila ka olupini Titanika, nije umanjila želju za istraživanjem okeana - iako su mnoga pitanja o toj katastrofi i dalje bez odgovora.

U utorak će biti godinu dana otkako je Titan nestao na putu ka olupini u severnom Atlantiku. Posle petodnevne potrage, koju je budno pratio ceo svet, nadležni su objavili da je podmornica uništena i da je svih petoro putnika u njoj poginulo.

Pitanje je da li je mogla da se izbegne katastrofa sa Titanom, koji je bio neobičnog dizajna i nije bio podvrgnut nezavisnim proverama koje su standardne za tu industriju, jer je izumitelj podmornice to odbijao.

Američka Obalska straža je ubrzo počela istragu o tome šta se dogodilo, ali zvaničnici kažu da će biti potrebno više od 12 meseci kako bi se otkrilo šta se desilo, a javnost još najmanje dva meseca neće biti obaveštena o tome šta je utvrđeno u istrazi.

Ali, istraživanja u dubokim vodama se nastavljaju.

Jedna kompanija iz Džordžije planira spust do olupine Titanika uz pomoć plovila kojim se upravlja daljinski, a milijarder iz Ohaja je objavio da u 2026. planira odlazak mini podmornice sa dvoje ljudi do Titanika. Mnogi koji istražuju okean rekli su za AP da veruju da će se ekspedicije nastaviti i posle katastrofe sa Titanom.

"Naučna zajednica i dalje želi da istraži okean i nisam video da se ta želja smanjila", rekao je Greg Stoun, istraživač okeana i prijatelj Stoktona Raša, vlasnika podmornice Titan, koji je bio među poginulima.

Kompanija OceanGate, čiji je bio Titan, obustavila je rad u julu prošle godine. Portparol kompanije nije želeo da daje izjave za AP.

Dejvid Konkenon, nekadašnji savetnik u kompaniji, rekao je da će godišnjicu obeležiti sa ljudima koji su ranije učestvovali u ekspedicijama Titana - naučnicima, volonterima, specijalistima. Mnogi od njih, uključujući i članove tima sa broda Polar Prince koji je pratio Titan, nisu još razgovarali sa Obalskom stražom, kaže on.

"Stokton Raš je bio ozloglašen u javnosti, kao i svi povezani sa kompanijom OceanGate. Ja čak nisam ni bio tamo, a dobijao sam pretnje smrću. Podržavamo se međusobno i čekamo da nas nadležni pozovu na razgovor. Svet je nastavio dalje, ali porodice onih koji su najviše pogođeni i dalje žive sa ovom tragedijom svaki dan".

Podmornica Titan je registrovala promene na olupini Titanika i razvoj podvodnog ekosistema od 2021. godine.

Poslednji zaron desio se 18. juna 2023, u nedelju ujutro. Podmornica je ubrzo izgubila kontakt sa matičnim brodom.

Spasioci su krenuli čamcima u potragu, aktivirana je i druga oprema i pretraživano je područje od oko 700 kilometara južno od Njufaundlenda.

Američka mornarica je tog dana obavetila Obalsku stražu da je zabeležila zvučni signal koji je delovao kao implozija ili eksplozija, u vreme kada je Titan izgubio kontakt sa matičnim brodom, rekao je jedan anonimni pripadnik mornarice za AP.

Obalska straža je 22. juna objavila da je kod olupine Titanika i na dnu okeana pronađen otpad, za koji se sumnjalo da su delovi podmornice. Od tada su pronađeni i ostaci ljudskih tela, kao i drugi delovi podmornice.

U imploziji su, osim Raša, poginuli i otac i sin pakistanskog porekla, Šazada i Sulejman Davud, britanski avanturista Hamiš Harding i ekspert za Titanik Pol-Anri Nargole.

"I tada i danas, ovo nas duboko pogađa na jednom veoma ličnom nivou", rekao je predsednik Kluba istraživača Ričard Geriot.

On veruje da, čak i da Titan nije implodirao, spasioci ne bi mogli na vreme da stignu na mesto nesreće. Tragedija je uhvatila Obalsku stražu nespremnu, zbog čega je značajno napraviti detaljne planove potrage i spasavanja pre svake ekspedicije. Njegova organizacija je osnovala radnu grupu koja se time bavi.

Geriot veruje da je svet u novom "zlatnom dobu istraživanja" zahvaljujući tehnološkom napretku i tragedija Titana to nije uništila.

Sa njim je saglasna i veteranka u istraživanju velikih dubina, Kejti Krof Bel.

Ona kaže da je implozija Titana pokazala koliko je važno pratiti sve standarde i sprovoditi stroge testove, ali ističe i da je poštovanje bezbednosnih protokola u toj oblasti generalno dobro već decenijama.

Geriot kaže da će godišnjica stradanja petoro članova posade podmornice biti obeležena ove godine u Portugalu, na godišnjem Globalnom samitu istraživača.

"Napredak se nastavlja. Mogu sa sigurnošću da kažem da ćemo moći da nastavimo".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA