Vreme čitanja: oko 3 min.

Ursula fon der Lajen "na klackalici": Večera u Briselu nije sjajno prošla, dogovora još nema

A. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je da su se lideri EU dogovorili oko tri imena, kao i da će nastaviti diskusiju najverovatnije na sledećem sastanku 27. i 28. juna

  • 0
Ursula fon der Lajen i Zoran Zaev Foto: Tanjug/AP

Lideri Evropske unije nisu uspeli da se dogovore o podršci Ursuli fon der Lajen da dobije još jedan mandat na čelu Evropske komije! Kako prenosi Politico, sastanak u ponedeljak uveče, bio je neuspešan uprkos uveravanjima koje su davali francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc da su blizu sporazuma.

To je potvrdilo troje evropskih diplomata.

"Večeras nismo postigli sporazum", rekao je Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta u ponedeljak kasno uveče posle večere.

Evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je da su se lideri EU dogovorili oko tri imena, kao i da će nastaviti diskusiju najverovatnije na sledećem sastanku 27. i 28. juna.

Uoči izbora za Evropski parlament pojavio se rani konsenzus oko Nemice Fon der Lajen za njen drugi mandat kao predsednice Evropske komisije, Portugalca Antonija Koste kao predsednika Evropskog saveta, i Roberte Mecole sa Malte kao šefice Evropskog parlamenta i Estonke Kaje Kalas kao šefice spoljne politike.

Očekivanja su bila velika pošto se 27 šefova država i vlada sastalo u Briselu u nadi da će podeliti četiri najviša mesta u bloku unutar koalicije Evropske narodne partije (EPP) desnog centra, socijalista i liberala. Nakon što je Makronovu stranku porazila krajnja desnica na izborima, njegova odluka da raspusti francuski parlament i raspiše vanredne izbore je naizgled ubrzala diskusije o najvišim funkcijama u EU.

Obično pregovori traju nedeljama. Poslednjih nedelja, i drugi evropski lideri naglasili su potrebu za kontinuitetom s obzirom na ruski rat u Ukrajini i potencijalni povratak bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na vlast u Vašingtonu.

Ali nade u brz dogovor isparile su u ponedeljak uveče pošto je Evropska narodna partija (EPP), pobednik izbora za Evropski parlament, tražila više ustupaka i više moći među najvišim pozicijama. Očekivano, EPP je želela da ponovo imenuje Fon der Lajenocu i Robertu Mecolu. EPP je predložila socijalistima da se mandat predsednika Evropskog saveta podeli na dva dela od po 2,5 godine i EPP bi dobila jedan od njih.

Ovo je iznerviralo socijaliste i demokrate, koji su se nadali da će dobiti mesto za Portugalca Kostu. I ubrzo nakon što su razgovori zastali, počela je igra okrivljavanja:

"Ovo je delimično bila oholost iz EPP", rekao je drugi jedan zvaničnik EU, koji je takođe tražio anonimnost:

Šarl Mišel Predsednik Evropskog saveta: Šarl Mišel Foto: Tanjug/AP

"Traženjem mandata na samo 2,5 godine stvorilo je ogroman problem percepcije kod socijalista, koji bi bili stavljeni u tešku poziciju. EPP ovo nije odigrala dobro. Ovo će biti teško rešiti".

Zvaničnik je dodao da Šarl Mišel ne pomaže u diskusijama.

"Umesto da pomogne u pronalaženju dogovora, on je iznosio druge stvari".

Još jedan razlog zbog kojeg su pregovori propali je taj što italijanska premijerka Đorđa Meloni nije bila zadovoljna kako se veče odvijalo. Melonijeva, koja je bila jedan od retkih lidera koji je sa evropskih izbora izašla sa izbornom pobedom, bila je nezadovoljna pokušajima drugih lidera EU da je isključe iz pregovora.

"Đorđa Meloni je za današnji neformalan sastanak mislila da predstavlja trenutak u kome se razgovara o tome šta da se radi u svetlu signala sa evropskih izbora i da se onda sa te početne tačke krene u raspravu o imenima za čelne pozicije, a ne obrnuto", rekao je jedan evropski zvaničnik.

Roberta Mecola, EU samit, Brisel Da li će zadržati funkciju: Roberta Mecola Tanjug/AP

Govoreći na nedavnom Samitu Grupe 7, francuski predsednik Emanuel Makron, koji je jedan od ključnih posrednika u dogovoru o funkcijama u EU, rekao je da bi razgovori u ponedeljak mogli da donesu principijelnu odluku.

"To je diskusija koja se vodi među 27 lidera zemalja članica EU. Dogovor se čini mogućim u danima i nedeljama koji dolaze", rekao je Makron.

Nemački kancelar Olaf Šolc je kasnije ponovio te navode, rekavši da veruje da će odluka o najvišim poslovima u Briselu doći brzo. Lideri EU će se ponovo sastati u Briselu 27. i28. juna, u nadi da će postići dogovor o ključnim finkcijama pre glasanja o sledećem predsedniku EK u Evropskom parlamentu zakazanom za sredinu jula.

(Telegraf.rs)

Video: Fale svastike i podignute desnice! Merkel u Brisel ispratila predsednicu EK

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA