Vreme čitanja: oko 1 min.

Krenuli ka Venecueli? Ruski ratni brodovi i nuklearna podmornica napustili Kubu posle pet dana

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo odbrane Ruske federacije saopštilo je da fregata admiral Goroškov i nuklearna podmornica Kazan nose napredne vrste naoružanja uključujući i hipersonične projektile Cirkon

  • 1
Ruska gregata admiral Groškov Tanjug/AP

Flota ruskih ratnih brodova je napustila Havanu, prestonicu Kube, nakon petodnevnih zajedničkih pomorskih manevara. Kako je preneo BBC, flota koju su činili nuklearna podmornica tipa Jasen, fregata admiral Gorškov, naftni tanker i jedan spasilački brod, boravila je u havanskom zalivu na oko 145 kilometara od Floride.

Sjedinjene Države su ranije saopštile da posetu ruskih ratnih brodova ne shvataju kao pretnju, dodavši da pažljivo prate situaciju. Uprkos tome SAD su poslale svoju podmornicu na nuklearni pogon USS Helena u bazu Gvantanamo na Kubi kao odgovor na rusku misiju na Karibima.

Žitelji Havane ispratili su ruska plovila okupljanjem u luci i mahanjem zastavama.

Predsednik Kube Miguel Diaz-Kanel posetio je fregatu admiral Gorškov prošle subote i razgovarao je sa ruskim mornarima. Kubanske vlasti su saopštile da ruski ratni brodovi i podmornica ne nose nuklearno oružje i da ne predstavljaju pretnju za region.

Međutim, Ministarstvo odbrane Ruske federacije saopštilo je da fregata admiral Goroškov i nuklearna podmornica Kazan nose napredne vrste naoružanja uključujući i hipersonične projektile Cirkon. Ruski ratni brodovi su ranije učestvovali u manevrima u Atlantskom okeanu.

Poseta je bila važan simbol podrške komunistikim vlastima Kube i njihovom savezniku Venecueli, gde bi ruska flota mogla da se uputi.

Rusija je i ranije slala ratne brodove na Kubu. A ova misija dolazi u trenutku rastućih tenzija između Rusije i zapadnih zemalja usled invazije na Ukrajinu.

(Telegraf.rs)

Video: Najmanje 26 poginulih osoba u eksploziji u Havani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA