Vreme čitanja: oko 6 min.

Da li demokrate imaju tajni plan da umesto Bajdena pošalju drugog kandidata na megdan Trampu?

A. P.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Skoro svaki put kada se aktuelni predsednik Džozef Bajden pojavi u javnosti ovih dana on svojim ponašanjem pokrene spekulacije i pitanje - Da li će ostareli Džo odustati od predsedničke trke i hoće li on biti primoran da se povuče iz kampanje?

  • 3
Džozef Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Skoro svaki put kada se aktuelni američki predsednik Džozef Bajden pojavi u javnosti ovih dana on svojim ponašanjem pokrene spekulacije i pitanje - Da li će ostareli Džo odustati od predsedničke trke i hoće li on biti primoran da se povuče iz kampanje?

Kako prenosi Dailymail, u poslednjem incidentu, bivši predsednik Barak Obama viđen je u subotu kako poseže za Bajdenovom rukom i naizgled vodi 81-godišnjeg vrhovnog komandanta sa bine tokom večeri za prikupljanje sredstava za kampanju, koja je održana u Los Anđelesu.

A to je došlo nakon što je Bajden navodno nepomično stajao i zurio u prazno skoro čitav minut na proslavi 16. juna u Beloj kući, dok su drugi pevali i igrali oko njega. Na kraju, Filonis Flojd, brat pokojnog Džordža Flojda, primetio je da se Bajden ne pomera i zagrlio ga započevši razgovor.

Poparol Bele kuće Endrju Bejts negira da se Bajden zamrzao u viralnom videu, nazivajući te navode "jeftinim lažnim vestima". Međutim, bez obzira na do koliko hladne vode iz Bajdenove kampanje ili Demokratske stranke budu prolili na gašenje ovih spekulacija, sve više Amerikanaca veruje u teoriju po kojoj će Džozef Bajden biti zamenjen, tj. da neće biti kandidat na predstojećim izborima.

"Odustajanje od trke predstavljalo bi veliki rizik za demokrate. Međutim, postoji neki prag ispod kojeg nastavak kampanje predstavlja još veći rizik. Da li smo već došli dotle? Ne znam. ali je više nego fer postaviti to pitanje", poručio je Nejt Silver, guru istraživanja javnog mnjenja.

Silver, osnivač veb-sajta "FiveThirtyEight", primetio je da je Bajdenov prosečni rejting odobravanja dostigao najniži nivo od 37,4 odsto. A glavna zabrinutost birača je Bajdenova starost, za koju je Silver zaključio da je „izuzetno razumljiva zabrinutost, pošto Bajden izgleda/ponaša se u skladu sa svojim godinama i logično je pitati se da li bi on u 86. godini mogao da obavlja posao predsednika ako bude izabran".

Mark Lebovič, kolumnista portala Atlantic, surovo je udario pečat na predsednika - Ruth Bader Bajden. To je referenca na pokojnu sutkinju Vrhovnog suda SAD Rut Bader Ginsberg, koja je svojevremeno naljutila liberale odbijanjem da se penzioniše tokom predsedništva Baraka Obame. Ona je preminula za vreme mandata Donalda Trampa, dozvoljavajući republikanskom predsedniku da nominujte još jednog konzervativca u Vrhovni sud.

I Džejms Karvil, politički guru iza predsedničke kampanje Bila Klintona jasno je rekao da Bajden nije trebalo da se kandiduje za reizbor. Sada, poslednji pokušaj Bajdenovih pristalica da ućutkaju svoje kritičare unutar stranke mogao bi da se pokaže kao njegova konačna propast.

Prema demokratskom velikanu, guruu Obamine kampanje Dejvidu Akselrodu, Bajdenov tim je zakazao jednu od najranijih predsedničkih debata u istoriji (27. jun na CNN) kako bi dokazali protivnicima da Džo "nikuda ne ide".

Kockanje nosi veliki rizik

Iako bi efikasan nastup Bajdena u debati mogao da pomogne da se demokrate okupe i ujedine, značajan pogrešan korak bi samo podstakao još spekulacija o zameni. Bivši Klintonov savetnik i ekspert za ankete Mark Pen sugerisao je da će debata CNN biti Bajdenova poslednja šansa da uveri glasače da je sposoban za taj posao.

"Namerno su bacili karte za ranu debatu", rekao je Pen i nastavio:

"Mislim da će to biti tačka na kojoj će Amerikanci suditi. Da li je spreman za još jedan mandat ili ne".

Dejli mejl je saznao da ako Bajden posrne u tom prvom obračunu sa Trampom ili ako njegova podrška nastavi da opada, biće potreban ujedinjen front liberalnih velikana da nateraju Džoa da baci peškir u ring. Navodno, jedini koji bi mogli da ga na to nateraju su - Barak Obama, Bil Klinton, Nensi Pelosi i Čak Šumer.

I sam proces je rizičan

Jedan konsultant je teatralno opisao poteškoće vezane za zamenu predsedničkog kandidata navodeći da je to slično pokušaju da se skrene kontejnerski brod koji je uleteo u most Frensis Skot Ki u Baltimoru u maju. Ta tužna priča završila se totalnim kolapsom i sa šest smrtnih slučajeva.

Ali drugi insajderi stranke priznaju da bi zamena kandidata mogla da funkcioniše ako bi sve bilo pažljivo isplanirano i sprovedeno. Politički kolumnista Džo Klajn teoretisao je u nedavnom biltenu da bi, ako bi Bajden podneo ostavku, snažan mladi kandidat, ne pitajte ko, mogao da osvoji zemlju sa jednim snažnim govorom na stranačkoj konvenciji u avgustu.

Prema njegovom scenariju spasitelj Demokratske partije bi održao inspirativni govor u stilu Baraka Obame, sličan njegovom čuvenom obraćanju na Demokratskoj konvenciji iz 2004. godine, koji bi brzo okupio nezadovoljne demokrate i umerene nezavisne birače. Plus, napisao je Klajn, ogromna nesklonost demokrata ka Donaldu Trampu bi ujedinila sve nezadovoljne frakcije iza novog kandidata.

Postoje i druge komplikacije

Kao priznati lider Demokratske stranke, tvrdoglavi Bajden bi mogao da odbije da se povuče i bori se sve do izbora čak iako izgubi podršku stranke. Bajden je ponosan na svoja dostignuća, a on je ujedno i pobedio Trampa na izborima 2020. Dok Bajden poštuje bivšu predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, Bila Klintona i lidera većine u Senatu Čaka Šumera, njegovo rastuće ogorčenje na Obamu postalo je bolno jasno.

Bivši predsednik je slavodobitno podržao Hilari Klinton 2016. u odnosu na Bajdena na predizborima demokrata i čak je navodno pokušao da spreči svog potpredsednika da se kandiduje 2020. Ironično, izgleda da su i Barak i Mišel Obama namerno držali distancu od Bajdenove Bele kuće - znajući da njihovi javni nastupi izazivaju nostalgiju za danima kada su birači voleli svoje kandidate.

Barak Obama se nakratko pojavio na državnoj večeri u Beloj kući za kenijskog predsednika krajem maja i Mišel nije bilo nigde na vidiku. Zabrinjavajući incident na donatorskoj večeri prikupljanja sredstava održanoj u Teatru Pikok u centru Los Anđelesa u subotu uveče samo je podvukao zabrinutost predstavnika Bajdenove kampanje.

Na snimku se vidi kako Bajden podiže palac publici u znak odobravanja, pre nego što se, kako neki spekulišu, ukočio. Obama, još uvek nasmejan i mašući, hvata Bajdena za zglob i lagano ga povlači da ode sa bine. U ponedeljak je Nensi Pelosi ponovila podršku predsedniku.

Bajden bi zvanično trebalo da bude izabran za kandidata Demokratske stranke sredinom avgusta na konvenciji u Čikagu.

"Kamala Haris ne bi mogla da zameni Bajdena na konvenciji. Ona može da ga zameni samo ukoliko Bajden premine", rekao je jedan anonimni konsultant.

Drugi insajder iz Demokratske stranke smatra da je Kamala Haris bila toliko loša kao potpredsednica da je upravo ona dovela do toga da je za Bajdena nemoguće da se povuče iz predsedničke trke.

Ako ne Kamala Haris, onda ko?

Stratezi teoretišu da bi demokrate morale da održe javan događaj kako bi se simbolično prenela moć na novog kandidata. Bajden, Obama, Klinton, Šumer i Pelosijeva bi na tom događaju javno podržali novog kandidata. Istovremeno Kamala Haris bi takođe trebalo da podrži Bajdenovu zamenu.

Bajdenova zamena bi pred sobom imala težak zadatak. U slučaju da izgubi od Trampa u novembru njegova ili njena politička karijera bila bi završena vrlo brzo. Bilo kako bilo pred demokatama su neke boolne odluke. Bajden je poručio da je na izborima u novembru najveći ulog - demokratija. Ako demokrate procene da će on izgubiti možda potegnu za drastičnim merama, možda i nezamislivom - akcijom!

(Telegraf.rs)

Video: Šta je Bajden poručio Ukrajincima nakon iznenadne posete Kijevu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Striko

    19. jun 2024 | 08:23

    Bilo bi šteta da nebude ponovo Predsednik Amerike. Nebi imali kome da se smejemo.

  • KKK

    19. jun 2024 | 08:55

    Demokrate ce da kloniraju drugog Bajdena , a ovog ce da isprate kod njegove mame !

  • Mihajlo

    19. jun 2024 | 09:30

    Da, u avgustu. O tome se prica jos od pocetka godine. Bajden nema ni 10% podrske. Hilari Klinton se pominje kao zamena...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA