Potvrđeno iz Pentagona: Projektil ispaljen iz PVO sistema Patriot oborio je rusku verziju Avaksa

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 7

Ruski avion tipa A-50, koji služi za rano otkrivanje i kontrolu vazdušnog prostora vredan je oko 350 miliona dolara. Od početka rata Ukrajinci su oborili dve ove letelice

Projektil iz američkog PVO sistema Patriot zaslužan je za obaranje ruskog aviona tipa A-50, koji služi za rano otkrivanje i kontrolu vazdušnog prostora, potvrdio je jedan američi vojni zvaničnik. Kako je preneo The war zone, avion koji važi za rusku verziju Avaksa i koji je vredan 350 miliona dolara, oboren je 14. januara iznad Azovskog mora.

On je prvi od ukupno dva aviona ovog tipa koje su ukrajinske snage oborila u razmaku od pet nedelja. Ranije je jedan ukrajinski zvaničnik saopštio da je drugi ruski avion A-50 oboren pomoću projektila S-200, koji datira još iz ere SSSR.

Govoreći na panelu na Simpozijumu Američkog udruženja za poljsku artiljeriju 2024. prošle nedelje, pukovnik Rozana Klemente, pomoćnik načelnika štaba u komandi vazdušne i protivraketne odbrane 10. armije, potvrdila je da je prvi A-50 oborilo sistem Patriot, koji je Ukrajini dostavila Nemačka.

"U Ukrajini trenutno verovatno operiše jedan bataljon Patriota. deo se koristi za zaštitu statičkih lokacija i kritične nacionalne infrastrukture. Drugi se premeštaju i rade neke zaista istorijske stvari, koje nisam videla za 22 godine koliko sam u armiji. Ukrajinci to rade sa mobilnim sistemima koji su montirani na kamionima. Oni se kreću unaokolo i koriste sisteme u blizini linije fronta", rekla je ona.

U obaranju A-50 poginulo je svih 15 članova posade. Pukovnik Rozana Klemente, otkrila je i neke druge zanimljive detalje o tome kako su Ukrajinci koristili sistem Patriot, a nakon treninga koji je izvršen pod nadzorom američkih vojnika u Poljskoj tokom aprila 2023.

"Nemački vojnici su probudili ukrajinsku posadu usred noći i odveli ih nalokaciju gde se vodila simultana vazdušna bitka, a zatim su im ponovo naredili da marširaju. Pitam se zašto su to radili. A mesec dana kasnije oni su izveli jednu od svojih prvih zaseda kada je oboren ruski avion Su-27, nedaleko od granice.

Ukrajinske snage su potom počele da sisteme Patriot koriste duboko u vazdušnom prostoru koji kontroliše Rusija. Više ruskih aviona je oboreno upravo nad ruskom teritorijom nedaleko od granice sa Ukrajinom. Nemački zvaničnici su nedavno odobrili upotrebu Patriota za gađanje aviona u ruskom vazdušnom prostoru.

U decembru 2023. slična taktika je korišćena protiv taktičkih mlaznjaka koji su leteli iznad severozapadnog Crnog mora. Ruski avion Il-22M takođe je pogođen iste noći kad i A-50, što potvrđuju fotografije nakon što se vratio u svoju bazu.

Obaranje A-50 može biti najvažnija pojedinačna pobeda koju su do sada postigli ukrajinski sistemi Patriot. Ukrajinska taktika je prvo postigla uspeh u potiskivanju ruske vazdušne sile i degradiranju njene sposobnosti da pokrene direktne napade pa čak i one koje koriste klizeće bombe, a koje su izazvale pustoš u ukrajinskim gradovima.

Posle rušenja drugog aviona A-50 spekulisalo se da je on oboren usled dejstva takozvane prijateljske vatre. On je oboren nad regionom Krasnodara. Međutim, ukrajinski general Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe GUR, tvrdi da je on, kao i avion tipa Tu-22M3 oboren pomoću projektila S-200, koji potiče još iz Sovjetske ere.

(Telegraf.rs)

Video: Zvaničnik ukrajinskog MUP-a objavio snimak obaranja aviona: Vatrena lopta pala na zgradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    12. jun 2024 | 20:43

    Oborili su ga Amerikanci ili Nemci, Ukrajincima ne daju tako sofisticirane igračke ipak su oni najbolji za topovsko meso.

  • bl@

    12. jun 2024 | 22:17

    Nema sta, da im posalju jos tri komada, Rusija je na koljenima. Ako posalju pet, ode i Kina...

  • BG+++

    12. jun 2024 | 20:40

    PA I CORAVA KOMA NADJE NEKO ZRNO,TO JE I JEDINO STO SU DOSAD OBORILI A KOLIKO IH JE SPRZENO DO SADA!?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA