Zeder: Šolc mora da raspiše izbore nakon poraza na izborima za Evropski parlament

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Zeder: Šolc mora da raspiše izbore nakon poraza na izborima za Evropski parlament

Premijer nemačke savezne države Bavarske i lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Zeder pozvao je na vanredne izbore u Nemačkoj, nakon što su tri stranke vladajuće koalicije, Socijal-demokratska partija (SDP), stranka Zelenih i Slobodna demokratska partija (FDP), pretprele velike gubitke na jučerašnjim izborima za Evropski parlament.

''Činjenica je da je koaliciona vlada nadglasana i Olaf Šolc mora da raspiše nove izbore, kao Makron'', rekao je Zeder, prenosi Politiko.

Zeder je snažan učinak na izborima desničarske Alternative za Nemačku (AFD) pripisao nedavnom ubistvu policajca u Manhajmu.

''Konačno mora doći do promene politike azila u Nemačkoj, kako bi se AFD smanjio i kako bi demokratske stranke ponovo dobile više glasova'', rekao je Zeder.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, u Nemačkoj je konzervativni savez Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije (CDU-CSU) osvojio najveći broj glasova na izborima za Evropski parlament sa osvojenih 29,5 odsto glasova, dok je krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) završila na drugom mestu sa 16,5 odsto, što je za 5,5 odsto više u odnosu na ​​2019. godinu.

SDP kancelara Olafa Šolca zauzela je treće mesto sa 14 odsto, a ako se rezultat održi, to će biti istorijski minimum za stranku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sastali se predstavnici PKS i Privredne komore Republike Srpske: "Ovo je bratski susret"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. jun 2024 | 07:57

    UNUK SS GENERALA FRICA MORA DA ODE JER UNISTAVA NEMACKU -NAROD GA NECE VISE !!!

  • Слађана Точиловац Шаљић

    10. jun 2024 | 09:35

    Браво. И подршка.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA