Direktor FBI traži veći budžet: I u Americi je moguć napad džihadista poput onog u Rusiji

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Kristofer Rej je od Senata SAD tražio budžet od 11,3 milijarde dolara za fiskalnu 2025. godinu, što je za 661 milion dolara više nego ove godine

Kristofer Rej, direktor Federalnog istražnog biroa (FBI), pozorio je da bi džihadisti u Sjedinjenim Državama mogli da izvrše teroristički napad poput onog u koncertnoj hali u ruskoj prestonici Moskvi.

Kako je preneo Fox news, Rej je na zasedanju jednog potkomiteta Senata SAD, istakao da raste zabrinutost od potencijalnog koordinisanog napada u SAD, sličnog onom koji je Islamska država Horasana u martu izvršila u Rusiji

Rej je govorio pred podkomitetom Senata za aproprijacije za trgovinu, pravosuđe, nauku i srodne agencije kako bi izneo svoje argumente u vezi sa zahtevom da se FBI dodali 11,3 milijarde dolara za fiskalnu 2025. godinu. To je 661 milion dolara nego što je FBI imao budžet prošle godine.

On je članovima podkomiteta rekao da im je, kada se sastao sa njima prošle godine, objasnio kako su SAD već bile u okruženju povećane pretnje, i od tada, pretnje stranih terorista porasle su na još jedan nivo.

"Baš u vreme kada sam bio direktor FBI, prekinuli smo višestruke terorističke napade na gradove i zajednice širom zemlje. Potrebna su nam sredstva da nastavimo da štitimo Ameriku od terorizma", rekao je Rej.

On je istakao da je od 7. oktobra, kada je Hamas napao Izrael, FBI registrovao pozive brojnih terorističkih organizacija da se izvrše napadi na SAD i njihove saveznike.

"Naša najneposrednija zabrinutost bila je da će pojedinci ili male grupe izvući izvrnutu inspiraciju iz događaja na Bliskom istoku da izvrše napade ovde kod nas. Ali sada, povrh toga, sve više zabrinjava potencijal za koordinisan napad ovde u domovini, poput onoga koji smo videli u ruskoj koncertnoj dvorani u martu".

U napadu na Krokus siti hol u Moskvi 22. marta poginulo je 145 osoba, dok je preko 400 ranjeno. Ruski mediji identifikovali su napadače koji su izveli napad kao državljane Tadžikistana. Nakon što su ušli sa automatskim oružjem, teroristi su neselektivno otvorili vatru na salu sa 6.200 sedišta.

Rej je takođe govorio o povećanoj pretnji jevrejskoj zajednici u SAD, koja je već postojala pre 7. oktobra, ali se od tada povećala. On je rekao da je porast zločina iz mržnje značajno porastao za 60 odsto u prva četiri meseca nakon 7. oktobra. Iako nisu svi zločini iz mržnje bili usmereni na mete iz jevrejske zajednice - neki su bili usmereni na Amerikanace muslimanskog porekla, Arape i druge.

"Na meti su stranih terorista inspirisanih džihadistima, bilo da je to ISIS, Al Kaida ili drugi. Takođe na meti su i šiitskih terorista, Irana i njegovih zastupnika. Oni su na meti i domaćih nasilnih ekstremista, belih supremacista, anarhista i propalestinskih pristalica. Oni imaju tragičnu nesreću što su na meti skoro svih vrsta terorističkih organizacija koje postoje", dodao je direktor FBI.

Krokus Siti Hol, Moskva Haos i panika posle upada džihadista u prepunu koncertnu halu u Moskvi PPrintscreen: Twitter/@NovichokRossiya

Kristofer Rej je istakao i da u slučaju smanjenje sredstava FBI neće moći da zaštiti ljude od terorizma, kao i da neće moći da popuni oko 1.000 upražnjenih mesta u agenciji.

"Manje terorističkih pretnji će biti otkriveno. To će pomoći teroristima, kartelima i nasilnim bandama, hakerima, kineskoj vladi, trgovcima ljudima i dečjim predatorima", rekao je on i istakao:

"Terorizam, strani i domaći ostaje naš glavni prioritet".

(Telegraf.rs)

Video: FBI i Civilna garda upali na jahtu ruskog oligarha: Zaplenjen brod još jednom čoveku bliskom Putinu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA