Putin upozorio: Rusija bi mogla da naoruža druge zemlje za napade u zapadnim državama

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

"Ako neko misli da je moguće da doprema oružje u ratnu zonu kako bi se izvodili napadi na našu teritoriju i nama pravili problemi, zašto onda mi ne bi imali pravo da oružje iste klase dopremimo u regione širom sveta gde bi bilo upotrebljeno za napade na osetljiva postrojenja u tim istim zemljama?", upitao je ruski predsednik

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi Rusija mogla da obezbedi oružje drugim zemljama za napade na ciljeve u zapadnim državama! Kako je preneo BBC, ovo Putinovo upozorenje je odgovor na dozvolu koje su zapadne države dale Ukrajini da sa njihovim oružjem vrši napade unutar ruske teritorije.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Švedsku, dale su "zeleno svetlo" Kijevu da sa njihovim oružjem gađa mete u Rusiji.

"Ovo bi moglo da izazove vrlo ozbiljne probleme", rekao je Putin i upitao:

"Ako neko misli da je moguće da doprema oružje u ratnu zonu kako bi se izvodili napadi na našu teritoriju i nama pravili problemi, zašto onda mi ne bi imali pravo da oružje iste klase dopremimo u regione širom sveta gde bi bilo upotrebljeno za napade na osetljiva postrojenja u tim istim zemljama?".

Putin je najavio da će razmisliti o toj opciji:

"Odgovor može da bude asimetričan. Razmislićemo o tome".

Ruski predsednik nije precizirao koje bi to države zvanična Moskva mogla da snabde oružjem za napade na zapadne zemlje. Putin je apostrofirao Nemačku, koja je nedavno dozvolila Ukrajini da njenim dalekometnim oružjem može da da gađa ciljeve unutar Rusije.

"Kada kažu da će poslati još projektila koji mogu da gađaju rusku teritoriju to definitivno uništava rusko-nemačke odnose", naveo je Putin, koji je ranije napomenuo da je pogrešno pretpostaviti da Rusija nikad neće upotrebiti nuklearno oružje.

Američki predsednik Džozef Bajden dao je Ukrajini dozvolu da koristi oružje koje je isporučila Amerika za napad na ciljeve u Rusija, ali samo u blizini Harkovske oblasti. Bela kuća je saopštila da Ukrajina ne može da koristi rakete dugog dometa tipa ATACMS na ruskom tlu.

Ukrajina je upotrebila američko oružje da napadne u Rusiji poslednjih dana, rekli su u sredu za Asošijeted pres jedan američki senator i zapadni zvaničnik. Žestoke borbe besne severoistočno od Harkova nakon što su ruske trupe izvršile prodor u ovoj oblasti nedaleko od granice.

Harkov, drugi grad po veličini u Ukrajini, udaljen je samo 30 kilometara od granice. Ministar spoljnih poslova Velike Britanije lord Kameron rekao je da je na Ukrajini da odluči kako da koristi britansko oružje i insistirao da ona ima pravo da gađa ciljeve na ruskoj teritoriji.

Vlasti u Kijevu tvrde da Rusija za napade koristi projektile dobijene iz Severne Koreje, kao i bespilotne letelice - dronove proizvedene u Iranu. Rusija je u februaru 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu.

(Telegraf.rs)

Video: Putin: Zapadne zemlje su bile dvolične kad su uništavale Jugoslaviju! Čast za njih ne postoji!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    6. jun 2024 | 12:58

    haha nisi u stajnju sa ukrajinom da se boriš a kamoli nekog da na oružaš

  • Mile

    6. jun 2024 | 17:36

    Čuj ovoga što mašta. Ćuti tamo prvo tata Bajden da ti dozvoli da poseduješ oružije Ane da ga prodaš. Samo o parama mašta on bi da prodaje. Gledaj svoju sirotinju ne samo usvoj džep

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA