Vreme čitanja: oko 1 min.

Odlično se pokazali u Ukrajini: Pentagon naručio višecevne bacače raketa HIMARS za 1,9 milijardi $

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvanični Vašington je vlastima u Kijevu donirao ukupno 40 ovih lansera od februara 2022. kada je Rusija započela invaziju. Istovremeno, SAD su obezbedili sigurne isporuke raketa za sistem

  • 1
HIMARS raketni sistem Foto: Wikimedia/U.S. Army photo

Američka armija je od kompanije Lokid Martin, jednog od najvećih svetskih proizvođača naoružanja, naručila višecevne raketne bacače HIMARS u iznosu od čak 1,9 milijardi dolara.

Kako je preneo Defense security monitor, u pitanju je modifikacija narudžbine i isporuka bi trebalo da bude izvršena do maja 2028.

Višecevni raketni bacači HIMARS čija se cena kreća od 3,5 do 4,4 miliona dolara pokazao se kao odličan tokom rata u Ukrajini. Zvanični Vašington je vlastima u Kijevu donirao ukupno 40 ovih lansera od februara 2022. kada je Rusija započela invaziju. Istovremeno, SAD su obezbedili sigurne isporuke raketa za sistem. U proseku jedna raketa košta oko 168.000 dolara.

U svakoj od ukupno pet vleikih isporuka američkog naoružanja za Ukrajinu nalazili su se projektili za ove sisteme. Podsećamo, Bela kuća je nedavno dozvolila ukrajinskoj vojsci da koristi američko oružje za uništavanje meta unutar ruske teritorije. Dozvola se odnosi na region Harkova, gde je ruska vojska poslednjih nedelja u ofanzivi.

Pentagon nije zvanično saopštio zbog čega je modifikovao narudžbinu ali se veruje da je razlog za to povećana potreba na frontu u Ukrajini.

HIMARS je razvijen kasnih 90-ih godina prošlog veka. Vrlo je precizan za uništavanje neprijateljskih oklopnih vozila, artiljerije i protivvazdušnih sistema. Procenjuje se da je do sada napravljeno oko 540 komada ovih višecevnih raketnih bacača.

Tehnički podaci:

  • Masa: 16.250 kilograma
  • Dužina: 7 metara
  • Širina: 2,4 metra
  • Visina: 3,2 metra
  • Posada: 3
  • Domet: 92 km
  • Brzina: 85 km/h

(Telegraf.rs)

Video: Jeziv snimak obaranja ruskog borbenog aviona Su -34 protivvazdušnom odbranom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZOKI

    6. jun 2024 | 18:48

    Zivim kauboi za dan kad ce vam neko stat na rep zbog zakuhavanja ratova pa posle pljackate te zemlje. U genima vam je pljacka jos od rancerskih dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA