≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Klaudija vodi u anketama: Vreme je da Meksiko dobije prvu ženu predsednicu u istoriji

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U anketama vodi Klaudija Šejnbaum, kandidatkinja vladajuće stranke Morena, ispred Čočitl Galvez, koja predvodi koaliciju opozicionih stranaka. Meksiko je zemlja gde dnevno čak 11 žena bude ubijeno

  • 0
Klaudija Šejnbaum Meksiko izbori Tanjug/AP

Predsednica! Predsednica! Predsednica! Uzvikivala je oduševljeno masa dok je Klaudija Šejnbaum (61) u pratnji svojih saradnika dolazila na miting u kolonijalni grad Orizaba. U nedelju 2. juna održavaju se opšti izbori u Meksiku, milioni glasača biraće novog predsednika za šestogodišnji mandat, svih 500 poslanika u Predstavničkom domu i 128 članova Senata.

Kako prenosi BBC, gotovo svi na mitingu u Orizabi ubeđeni su da će Klaudija Šejnbaum postati prva žena u istoriji predsednica Meksika. Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su oni verovatno u pravu.

Njen glavni rival je takođe žena - Čočitl Galvez, dok je Horhe Majnez, prvi muški kandidat tek na trećem mestu. To je znak da će se u meksiku prekinuti sa vekovima dugom dominacijom muškaraca na čelu države.

Na tečnom engleskom Klaudija Šejnbaum, koja pripada vladajućoj partiji Morena i koja ima bezrezervnu podršku aktuelnog šefa države Andreasa Manuela Lopeza Obradora, kaže da je meksičko društvo evoluiralo:

"Činjenica da su dve žene favoriti predstavlja novi simbol Mekika. To je takođe simbol za ceo svet. Meksiko je mnogo godina bio zemlja mačo muškaraca. Ali došlo je do promene. Vidim mlade devojke koje su oduševljene zbog toga što će žena postati predsednica. To menja kulturu za žene i za muškarce", kaže Klaudija Šejnbaum, koja je bila gradonačelnica Meksiko Sitija, prestonice i ujedno najvećeg grada u zemlji.

Meksiko je zemlja gde dnevno čak 11 žena bude ubijeno i gde je nasilje prema ženama vrlo rasprostranjeno. Verakruz je jedan od pet najgorih gradova što se tiče femicida u zemlji. Svega nekoliko dana pre mitinga vladajuće stranke u jednom kanalu je pronađeno telo Isamar Galindo (23), ruke su joj bile vezane, mučena je i umotana u ćebe pre nego što je bačena pored puta.

"Velike promene se ne dešavaju preko noći. Ako pobedim nastaviću sa društvenim i političkim promenama koje je započeo predsednik Obrador", dodaje Klaudija Šejnbaum.

Dolazak žene na mesto predsednice meksika biće istorijski događaj poput - proglašenja nezavisnosti ili revolucije. Siromaštvo je jedan od najvećih problema u državi. Oko deset miliona ljudi živi u ekstremnom siromaštvu. Ono je ujedno i okidač za nasilje. Minimalna plata u meksiku je oko 15 dolara dnevno, satnica je oko dva dolara.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Klaudija Šejnbaum ima između 11 i 22 procentna poena prednosti ispred Čočitl Galvez, koja predvodi koaliciju opozicionih stranaka.

Čočitl Galvez Meksiko izbori Tanjug/AP

Ubijeno najmanje 36 kandidata uoči izbora

U analizi koju je New York Times ranije objavio navedeno je da je u poslednjih godinu dana uoči izbora ubijeno najmanje 36 osoba koje su se kandidovale. To je previše čak i za Meksiko gde je nasilje decenijama bilo deo izbornih kampanja.

Porast nasilja u koje je potonuo Meksiko uveliko se može povezati sa kriminalnim grupama i narko-kartelima. Razbijanje većih sindikata organizovanog kriminala dovelo je do pojave rivalskih bandi koje su zaglavljene u žestokim okršajima za vlast i teritoriju. Težeći za dominacijom, ove bande su pribjegle korupciji i zastrašivanju vlasti.

U poslednjem izbornom ciklusu, 2021. godine, kada su birači širom zemlje glasali za više od 19.900 lokalnih mesta, ubijena su najmanje 32 kandidata, prema studiji koju je objavio Univerzitet u Meksiko Sitiju.

(Telegraf.rs)

Video: I u Meksiku pobuna taksista, stao grad od preko 20 miliona ljudi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA