≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Robijao 12 godina zbog svedoka za kog se ispostavilo da je slep: Sada je slobodan i tuži sve redom

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Identifikovao" ga je čovek koji je slep

  • 1
Darien Heris Foto: Tanjug/AP

Darien Heris je bio 18-godišnji srednjoškolac kada je optužen u vezi sa smrću muškarca na benzinskoj pumpi u Čikagu 2011. godine. Kasnije je proglašen krivim za ubistvo, velikim delom na osnovu svedočenja očevidca za koga se ispostavilo da je pravno slep, javlja The Washington Post.

Heris je proveo više od 12 godina iza rešetaka pre nego što je njegova presuda poništena prošle godine. Sada, sa 31 godinom, tuži grad Čikago, Čikašku policijsku upravu i sedam policajaca uključenih u slučaj.

"Kao i bezbrojni drugi, Herisova odiseja kroz krivično-pravosudni sistem je započeta od strane Čikaške policijske uprave koja prečesto omalovažava živote ljudi obojene kože", navodi se u tužbi, koja je podneta prošlog meseca u Okružnom sudu SAD-a za Severni okrug Ilinoisa, Istočna divizija.

Tužba tvrdi da je istraga protiv Herisa, koji je Afroamerikanac, samo jedan primer "sistemskog policijskog zlostavljanja" u Čikaškoj policijskoj stanici za drugo gradsko područje. Navodi se da je policija skrivala saznanja o vidnom oštećenju ključnog svedoka i da su "fabrikovali dokaze, uključujući lažne izjave svedoka i identifikacije kroz taktike kao što su prisila, pretnje, manipulisanje činjenicama i obećanja o ublažavanju kazne."

Čikaška policijska uprava, Civilna kancelarija za odgovornost policije u Čikagu i advokati grada nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Heris je osuđen za ubistvo Rondela Mura, koji je smrtno ranjen 7. juna 2011. godine, na benzinskoj pumpi na južnoj strani grada. Heris je rekao sudu da nije bio na benzinskoj pumpi u to vreme. Ali osuđen je na 76 godina zatvora nakon što ga je čovek koji je rekao da je svedok pucnjave identifikovao Herisa na liniji za prepoznavanje i ponovo na sudu.

Njegov "ceo život je bio okrenut naopačke bez ikakvog upozorenja", navodi se u tužbi. Proveo je godine u zatvoru "u stalnoj emocionalnoj agoniji, nikada ne znajući da li će istina izaći na videlo."

Dok je bio iza rešetaka, Heris i oni koji su ga podržavali angažovali su privatnog detektiva, koji je otkrio tužbu za diskriminaciju u stanovanju iz 2003. godine u kojoj je svedok rekao da ima glaukom, rekao je Herisov advokat 2019. godine. U pismu lekara koje je priloženo tužbi takođe je navedeno da je svedok "pravno slep i trajno onesposobljen". Policija je bila svesna njegovog oštećenja, navodi se u tužbi.

Heris je uspešno podneo peticiju nakon osude, podržanu od strane Projekta za oslobađanje, besplatne pravne klinike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Čikagu, i pušten je u decembru.

"Veoma smo srećni što je gospodin Heris kod kuće na vreme za praznike i što će moći da provede prvi Božić sa svojom porodicom nakon 12 godina", navela je tada ova organizacija u saopštenju.

Njegova peticija je takođe uključivala svedočenje drugog očevica pucnjave, radnika na benzinskoj pumpi, koji je identifikovao drugog osumnjičenog i izvestio o "policijskim pretnjama i prisili u pokušaju da ga primoraju na lažnu identifikaciju Herisa", prema tužbi.

U 2021. godini, Gradsko veće Čikaga je napravilo komisiju za nadzor civilnog stanovništva za Čikašku policijsku upravu nakon više skandala, uključujući istragu Ministarstva pravde koja je 2017. godine zaključila da policijska uprava rutinski koristi prekomernu silu i krši ustavna prava stanovnika — posebno onih koji su Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca — i visokoprofilno smrtonosno policijsko pucanje na afroameričkog tinejdžera 2014. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak sa lica mesta: Užas u Americi na Dan nezavisnosti, masovna pucnjava, stradalo šestoro ljudi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krk

    28. maj 2024 | 16:11

    Grad za 5 milki,muriju za 3, svedoka za sve sto ima a sud,tuzioca,porotu i drzavu za 12 miliona,svaku godinu po milion.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA