Dan žalosti u Pakistanu: Saučešća i reči utehe Iranu iz celog sveta posle pogibije predsednika Raisija

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Saučešća i reči utehe Iranu uputili su između ostalog lideri EU, Kine, Rusije, Indije, Pakistana, Venecuele, Iraka...

Pogibija iranskog predsednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći izazvala je šok i tugu u regionu, ali i drugim delovima sveta pre svega- Kako je preneo "Reuters", saučešća i reči utehe Iranu uputili su između ostalog lideri EU, Rusije, Kine, Indije, Pakistana, Venecuele, Katara...

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naveo je da EU izražava iskreno saučešće zbog smrti Raisija, ministra spoljnih poslova Irana Abdolahijana, kao i drugih članova delegacije i posade u helikopterskoj nesreći.

"Naše misli idu ka porodicama", naveo je Mišel.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je saučešće porodicama žrtava, kao i celom narodu Irana.

"Zauvek ćemo pamtiti ove istaknute političke ličnosti kao istinske patriote Islamske Republike, koji su čvrsto branili interese svoje države i dali svoje živote u nesebičnom služenju otadžbini. U Rusiji su predsednik Irana i ministar spoljnih poslova bili poznati kao pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje.", naveo je Lavrov.

Si Đinping, predsednik Narodne Republike Kine, uputio je saučešće rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na brifingu.

"Predsednik Si Đinping uputio je saučešće prvom potpredsedniku Irana Mohamedu Mokberu, izražavajući duboko saučešće u ime vlade i naroda Kine zbog smrti predsednika Raisija u padu helikoptera", rekao je Vang Venbin.

Premijer Indije Narendra Modi uputio je saučešće povodom pogibije Raisija, navodeći da je Indija uz Iran u ovim teškim trenucima.

"Duboko sam ožalošćen i potresen tragičnom smrću predsednika Irana", naveo je Modi na mreži X.

Saučešće povodom smrti Raisija uputio je i pakistanski premijer Šehbaz Šarif, a ta zemlja će proglasiti dan žalosti, prenosi Rojters.

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjan izjavio je da je njegova zemlja uz Iran u ovom teškom trenutku i izrazio saučešće iranskoj vladi i narodu, prenosi Rojters.

I predsednik Sirije Bašar al Asad takođe je izrazio saučešće vladi i narodu Irana i potvrdio solidarnost njegove zemlje s Iranom i porodicama žrtava, prenosi agencija Sana.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u objavi na mreži X izrazio je saučešće narodu Irana povodom pogibije Raisija, koga je opisao kao "izvanrednog vođu, branioca suvereniteta svog naroda i bezuslovnog prijatelja Venecuele".

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije navelo je da je smrt Raisija gubitak ne samo za iransko društvo već da je on bio i pravi prijatelj Belorusije.

Pored iranskog predsednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na severozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Indijski premijer Narendra Modi je izjavio da je šokiran "tragičnom" smrću Raisija:

"Duboko sam tužan zbog smrti predsednika Raisija, koji je veoma doprineo ojačavanju bilateralnih odnosa između Indije i Irana. Moje iskreno saučešće njegovoj porodici i narodu Irana. Indija stoji uz Iran u odom tužnom času", naveo je Modi u poruci na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru.

Oglasio se i Šia al Sudani, premijer susednog Iraka, sa kojim je Iran vodio rat krajem prošlog veka.

"Sa velikom tugom i dubokom žalošću primili smo tragične vesti o smrti predsednika Islamske republike Iran Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdulahaina i njihovih saputnika. Naše iskreno saučešće upućujemo vrhovnom lideru Islamske republike Ali Hamneiju i čitaovj naciji", naveo je on u saopštenju.

Saučešće povodom smrti Raisija uputio je i pakistanski premijer Šehbaz Šarif, a ta zemlja će proglasiti dan žalosti:

"Vlada i narod Pakistana upućuju najdublje saučešće iranskoj naciji zbog svog gubitka. Nekqa se njihove mučeničke duše odmore na mirnom nebu. Pakistan će održati dna žalosti i zastave će biti spuštene na pola koplja u znak poštovanja prema predsedniku Raisiju", rekao je on.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izrazio je saučešće narodu Irana povodom pogibije Raisija, koga je opisao kao "izvanrednog vođu, branioca suvereniteta svog naroda i bezuslovnog prijatelja Venecuele".

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije navelo je da je smrt Raisija gubitak ne samo za iransko društvo, već da je on bio i pravi prijatelj Belorusije.

Palestinski Hamas je izdao saopštenje u kome se navodi da izražava "potpunu solidarnost sa Islamskom republikom Ira, njenim rukovodstvom, vladom i narodom".

(Telegraf.rs)

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    20. maj 2024 | 09:30

    Саучешће народу Ирана.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA