Tela troje Izraelaca pronađena u tunelima Hamasa, veruje se da teroristi drže još 125 otetih talaca

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U novembru su Hamas i Izrael postigli sporazum o privremenom prekidu vatre i tom prilikom je razmenjeno 105 izraelskih talaca za 240 palestinskih zarobljenika

Tela troje tralaca koje su Izraelske odbrambene snage (IDF) već predale porodicama, pronađena su u podzemnim tunelima Hamasa, objavili su lokalni mediji, dok se nastavljaju operacije u Pojasu Gaze! Kako je ranije preneo "BBC", Šani Lok, Amit Buskila i Icak Gelerenter su oteti 7. oktobra u napadu Hamasa na Izrael.

Oni su bili na muzičkom festivalu Supernova na jugu zemlje kada su upali teroristi. U napadu Hamasa ubijeno je oko 1.200 vojnika i civila, dok su teroristi oteli najmanje 252 talaca. Izraelski zvaničnici su saopštili da su tela talaca pronađena zahvaljujući obaveštajnim podacima prikupljenim tokom ispitivanja uhapšenih terorista u Pojasu Gaze.

Na festivalu Supernova poginulo je više od 360 osoba. U novembru su Hamas i Izrael postigli sporazum o privremenom prekidu vatre i tom prilikom je razmenjeno 105 izraelskih talaca za 240 palestinskih zarobljenika. Veruje se da Hamas još drži najmanje 125 talaca, ali se ne zna koliko je njih u životu. Deo talaca je navodno stradao u izraelskom bombardovanju položaja terosita.

Hamas je u poslednjem saopštenju naveo da će preostale taove osloboditi samo u okviru "pravičnog sporazuma o razmeni". U Kairu se poslednjih nedelja vode pregovori o sporazumu koji bi trebalo da obezbedi novi prekid vatre i razmenu talaca i zarobljenika, ali ovi razgovori su zapali u ćorsokak.

Izraelske snage su intenzivirale napade na Rafu, grad na krajnjem jugu Pojasa Gaze, gde je utočište našlo više od 1,3 miliona Palestinaca. Nakon što su izraelski tenkovi zauzeli granični prelaz između Pojasa Gaze i Egipta više od 400.000 Palestinaca je napustilo Rafu i otišlo ka severu enklave, koju su izraelske trupe ranije navodno očistile od militanata.

Prema palestinskm navodima od početka rata poginulo je 35.000 ljudi, uglavnom civila, među kojima je veliki broj dece. Ujedinjene nacije su navele da je oko 2,2 miliona Palestinaca suočeno sa hroničnom nestašicom hrane i da im je hitno potrebno sklonište.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA