Osumnjičeni za atentat na Fica pripremao napad nekoliko dana? Pretresen auto kojim je došao na mesto zločina

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Prema navodima lokalnim medija, Juraju C. (71) iz Levice preti kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Juraj C. (71), osumnjičeni za atentat na Roberta Fica, navodno je pripremao napad nekoliko dana, pre nego što je u sredu pucao u slovačkog premijera u Handlovi i teško ga ranio.

Napadač na premijera Fica tereti se za pokušaj ubistva iz osvete protiv zaštićene osobe. Prema navodima lokalnim medija, Juriju C. (71) iz Levice preti kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Činjenica da je napao iz osvete i funkcionera, odnosno zaštićeno lice, biće otežavajuće okolnosti koje mogu odlučiti o konačnoj visini kazne.

Atentat na Roberat Fica Foto: Tanjug/AP

Do atentata je došlo u sredu malo pre 15 sati, kada je Fico prišao grupi ljudi koja ga je čekala nakon sastanka vlade. Napadač je navodno ispalio pet hitaca, a tri su navodno pogodila premijera.

On je helikopterom prebačen u bolnicu u Bansku Bistricu, gde je operisan i njegovo stanje je teško.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama osumnjičeni je rekao da je izveo atentat jer se ne slaže sa potezima Ficove vlade u prethodnim mesecima. Nakon pucnjave, policija ga je uhapsila.

Istražitelji su centimetar po centimetar prošli mesto zločina u Handlovi.

"3D skenerom su skenirali ne samo mesto pucnjave, već i okolinu. Oko 23 sata Juraj C. je doveden do svog automobila, kojim je došao u grad", prenosi televizija Markiza.

Policija je pretresla automobil i, kako prenosi televizija, u njemu je pronašla njegov mobilni telefon. Vozilo su potom oduzeli istražitelji i odvezli.

Pretresli su i stambenu zgradu u Levicama u kojoj je živeo Juraj C. sa suprugom. Policija ju je odatle odvela na bezbedno mesto u sredu uveče radi njene zaštite.

Spremao je napad nekoliko dana?

Markiza, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je Juraj C. pred policijom izjavio da je planirao napad nekoliko dana unapred.

On je navodno planirao da povredi premijera, ali nije želeo da ga ubije. Pištolj iz kog je pucao u premijera je legalno posedovao više od 30 godina.

Mediji pišu da je Juraj rekao da je "ponosan" na ono što je uradio.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak momenta kada je pucano na slovačkog premijera Roberta Fica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA