Ključne poruke sa zajedničke konferencije Putina i Sija: Jedan pominjao Ukrajinu, drugi Izrael

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Putinu je poseta Kini prvi odlazak u inostranstvo od kada je izabran na peti predsednički mandat. Ujedno ovo je Putinov i Sijev treći susret u poslednje dve godine

Lideri Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin pohvalili su prijateljstvo i najavili njegovo produbljivanje na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora koji su privukli veliku pažnju širom planete. Kako je preneo "BBC", Si i Putin su poručili da žele političko rešenje "ukrajinske krize", dok je kineski lider pozvao na formiranje dve države kako bi se rešio rat u Gazi.

Putinu je poseta Kini prvi odlazak u inostranstvo od kada je izabran na peti predsednički mandat. Ujedno ovo je Putinov i Sijev treći susret u poslednje dve godine. Rusija je zbog invazije na Ukrajinu pod sankcijama većine zapadnih zemalja, zbog čega na Kinu gleda kao na slamku spasa, dok su sve glasnije optužbe na račun Pekinga da Moskvi obezbeđuje neophodnu tehnolohiju i komponente.

Na zajedničkom obraćanju novinarima Putin je poručio da je sa Sijem razgovarao o Ukrajini:

"Zahvalni smo Kini za njene napore da se reši ukrajinska kriza. Obe strane žele političko rešenje. Rusija i Kina imaju sličan pogled na globalna i regionalna pitanja. Mi vodimo nezavisnu spoljnu politiku i pozivamo da se globalne institucije depolitizuju. Kina i Rusija imaju sličan pristup rešavanju globalnih i regionalnih problema", poručio je Putin.

Si Đinping je pohvalio "večno prijateljstvo" sa Rusijom.

"Naše prijateljstvo koje traje 75 godina postalo je moćna sila koja gura napred uprkos kiši i vetru. Naše dve zemlje će uvek gledati da svojim građanima omoguće beneficije i doprinesu stabilnosti u svetu", rekao je Si Đinpin.

Kineski lider je prokomentarisao situaciju na Bliskom istoku, tj. rat koji Izrael vodi protiv Hamasa u Gazi:

"Jedina opcija odživi regionalni mir jeste formiranje dve države. Politička rezolucija je neophodna i sigurnosni okvir mora da bude ustanovljen".

Nakon zapadnih sankcija Rusija se u trgovini okrenula Kini, koja je postala glavni dobavljač automobila, odeće i mnogih drugih proizvoda. Putin je pohvalio dolazak kineskih proizvođača automobila na rusko tržište. Dvojica lidara su istakla i da se trgovina između njihovih zemalja u 90 odsto slučajeva odvija u nacionalnim valutama.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čuka

    16. maj 2024 | 11:08

    Ne zna se da li je kolektivni Zapad ljuborniji na sastanak Si Đinpinga sa Putinom ili sa Vuletom,neka ih nek zelene i nek pate a mi stvaramo novi Svet,Vasionu gde ni nebo nije granica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA