Turska bi uskoro mogla da stavi u upotrebu ruski sistem S-400: Šta tačno planiraju i ko se tome protivi?

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Takav potez bi označio prvo operativno raspoređivanje raketnog sistema otkako ga je Ankara primila 2019. godine na zapadnu kritiku

Turska bi mogla da rasporedi svoju naprednu rusku protivvazdušnu odbranu S-400 Trijumf na iračkoj granici za planiranu letnju ofanzivu protiv Kurdistanske radničke partije, PKK, u Iračkom Kurdistanu.

Takav potez bi označio prvo operativno raspoređivanje raketnog sistema otkako ga je Ankara primila 2019. godine uprkos kritikama Zapada.

Turski mediji su ranije ovog meseca preneli da bi turski S-400s mogao da bude razmešten na granici, što implicira da će se braniti od dronova koje je navodno nabavila PKK.

Međutim, ovaj sistem je efikasniji protiv većih pretnji od dronova. On je dizajniran da obori projektil i balističke rakete kao što su one koje je ispalio Iran u napadu na Izrael 13. aprila. Njegovo raspoređivanje dovelo bi do pogoršavanja tenzija sa drugim NATO saveznicima, koji su ljuti što ih Turska ima.

Posao za S-400 koštao je Tursku oko 2,5 milijardi dolara. Indirektno, to ju je koštalo mnogo više u gubicima od preko 9 milijardi dolara koje je mogla da napravi proizvodnjom preko 900 delova za globalni lanac snabdevanja F-35.

Vašington je zabranio Ankari da kupuje F-35 zbog zabrinutosti da će ruskim tehničarima dati podatke koji kvare prividnost lovca. Povrh svega, SAD su uvele sankcije turskoj agenciji za nabavku oružja, prenosi Insider.

Turska nikada nije pustila S-400 u upotrebu. Nakon isporuke sistema, američki zvaničnici su upozorili Tursku da ga ne "aktivira". Turska je testirala svoje F-16s i F-4 lovce protiv S-400 radara krajem 2019. Vašington je oštro zamerio Ankari u oktobru 2020. jer je objavila da testira sistem.

Otada nije bilo indikacija da je turski sistem S-400 stavljen u upotrebu. U novembru 2022. godine, tadašnji ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da Ankara nema probleme sa S-400 i da je sistem "na mestu i spreman za upotrebu".

Njegovo navodno predstojeće raspoređivanje na iračkoj granici bilo bi prvi put da su turski S-400 stavljeni u upotrebu pet godina nakon što ih je Ankara primila.

Ali Bakir, turski stručnjak na katarskom Univerzitetu Ibn Haldon Center, skeptičan je u vezi sa izveštajem ali nije odbacio mogućnost.

"Ovo bi mogao da bude probni balon, operativni zahtev zbog spoljne pretnje u severnom Iraku, gde su stacionirane turske trupe, ili jednostavno neistinite vesti", rekao je Bakir za Insider.

"Ako S-400 bude raspoređen za operativne potrebe, to bi moglo da bude da bi se suprotstavio potencijalnoj pretnji iranskih balističkih projektila", dodao je on.

Iako je druga turska protivvazdušna odbrana sposobna da se bori protiv vazdušnih pretnji od strane PKK, Turskoj je potreban napredan sistem za presretanje balističkih projektila ispaljenih iz Irana.

"S obzirom na to da je Ankara stacionirala trupe u severnom Iraku, bilo bi logičnije da se takav sistem rasporedi za njihovu zaštitu tokom regionalne eskalacije ili konfrontacije“, rekao je Bakir. "Iran je u poslednje vreme koristio rakete protiv severnog Iraka".

Bakir je rekao da bi nedavni raketni napadi između Izraela i Irana mogli biti dodatni razlog za raspoređivanje S-400 na istoku Turske.

"Takvo raspoređivanje će služiti bezbednosti Turske, kao i bezbednosti Iraka, koji u poslednje vreme poboljšava svoje veze sa Ankarom", rekao je Bakir.

Tursko raspoređivanje moglo bi da eskalira dugotrajni spor sa SAD.

U januaru, tadašnja vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da bi Vašington mogao da razgovara o ponovnom prijemu Ankare u program F-35 ako reši pitanje S-400.

"Problem nije u tome gde Ankara raspoređuje S-400, već u tome da S-400 ostaje u posedu Turske", rekao je Sulejman Ozeren, predavač na Američkom univerzitetu i viši saradnik na Institutu za politiku Orion.

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K 1

    24. april 2024 | 11:39

    Počeli diktatori istoka da se igraju oružjem i ljudskim zivotima,previše je ljudi na planeti i treba smanjenje.

  • Gunzull

    24. april 2024 | 10:39

    Turci ga poslali u Ameriku, a ovi ga sada vratili nakon petogodišnjeg proučavanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA