Propalestinski demonstranti uhapšeni na Jejlu, na Kolumbiji otkazana predavanja

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Propalestinski demonstranti uhapšeni na Jejlu, na Kolumbiji otkazana predavanja

Desetine ljudi privedene su danas tokom propalestinskih demonstracija na Univerzitetu Jejl, nekoliko sati nakon što je Univerzitet Kolumbija u Njujorku otkazao predavanja kako bi deeskalirao tenzije u svom kampusu, gde je policija razbila proteste prošle nedelje.

Demonstranti su danas blokirali saobraćaj oko kampusa u Nju Hejvenu u Konektikutu, a policija je uhapsila više od 40 ljudi, navodi Jejl dejli njuz, informativni sajt koji vode studenti.

Predsednica Kolumbije Nemat Minuš Šafik, koja je prošle nedelje svedočila pred komisijom Predstavničkog doma SAD, rekla je da univerzitet otkazuje predavanja i ponovo osudila antisemitski jezik i "zastrašujuće i uznemiravajuće ponašanje" za koje je rekla da se nedavno dogodilo u kampusu.

Odluka o otkazivanju nastave u kampusu u Njujorku usledila je nakon prošlonedeljnog hapšenja više od 100 demonstranata, od kojih su neki postavili desetine šatora u, kako je škola saopštila, neovlašćenim demonstracijama koje su poremetile školske aktivnosti.

Slični propalestinski logori takođe su uspostavljeni na Emerson koledžu u Bostonu i Masačusetskom tehnološkom institutu u susednom Kembridžu, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je u nedelju da je njegova administracija dala sva ovlašćenja saveznoj vladi da zaštiti jevrejsku zajednicu.

Studentski aktivisti su rekli da traže izuzimanje fakulteta od korporacija koje profitiraju od izraelskih akcija u Gazi, transparentnost finansijskih ulaganja škole i amnestiju za studente i fakultete kojima su izrečene disciplinske mere zbog njihovih poziva na oslobođenje Palestine.

Protesti na Jejlu, Kolumbiji i drugim univerzitetskim kampusima širom Sjedinjenih Američkih Država počeli su kao odgovor na najnoviju eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba, koji je počeo 7. oktobra napadom Hamasa i žestokim odgovorom Izraela u Gazi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA