Vreme čitanja: oko 1 min.

Estonija povećava vojni budžet, zbog Rusije će ovoliko izdvajati na naoružanje

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Estonija povećava vojni budžet, zbog Rusije će ovoliko izdvajati na naoružanje

  • 3
Estonija vojska Foto: Shutterstock

Načelnik Odbrambenih snaga Estonije general Martin Herem najavio je danas da bi tokom naredne dve godine potrošnja Estonije za odbranu trebalo da bude povećana na 5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

On je naveo da je to neophodno da bi se nabavila neophodna municija u vrednosti od 1,5 milijardi evra, što bi omogućilo da se rat vodi na većoj udaljenosti, a ne u kontaktnoj borbi.

"U narednim godinama budžet za odbranu bi trebalo da bude znatno veći nego sada, pa će opet biti nešto niži, jer možemo da izračunamo koliko se troši na nabavke, a koliko na održavanje. To ne znači da će se izdvajati 5 odsto u narednih 10 godina, već u sledeće dve godine, a zatim će se ponovo smanjivati", rekao je Herem, napominjući da nije reč samo o traženju više novca, već o "specifičnim operativnim potrebama".

Herem je naglasio da je pitanje koliko Estonija ima vremena, prenosi estonski javni servis ERR.

Kako je naveo, poznato je koliko ruskih trupa može da deluje protiv Estonije i šta je potrebno učiniti da se agresija brzo zaustavi.

"Nije Estonija sama, mi smo zajedno sa našim saveznicima, ali moramo unapred da vodimo računa o svom udelu. Potrebno je 1,5 milijardi evra za municiju. To znači vođenje rata u kojem se većina ciljeva uništava ne u direktnom kontaktu, već na daljinu. I to je faktor zbog kojeg Ukrajinci danas imaju problem", kaže Herem.

On je napomenuo da to nije samo zahtev za dodatnim novcem, već "konkretna operativna potreba".

Državni sekretar u estonskom Ministarstvu odbrane Kusti Salm dodao je da iznos od 1,5 milijardi evra nije idealan, već minimalan i krajnje neophodan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. april 2024 | 19:16

    EVO AMERIMA VECEG PROFITA!!!

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    22. april 2024 | 20:00

    Нека одваја али ништа јој неће помоћи !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA