Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkazana predavanja na Univerzitetu zbog potrage za ubicom

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pucnjava na Delaverskom državnom univerzitetu desila se u trenutku porasta nasilja na kampusima širom zemlje.

  • 0
Delaver, hitna pomoć Foto: Matthew Hatcher / Getty images / Profimedia

U kampusu Delaverskog državnog univerziteta tokom vikenda desila se pucnjava u kojoj je ubijena jedna devojka, a u toku je potraga za osumnjičenim ili osumnjičenima, javlja Fox News.

Žrtva je 18-godišnja devojka čije ime nije saopšteno. Prema izjavi predsednika škole, ona nije bila registrovana studentkinja.

Pucnjevi su odjeknuli oko 1.40 ujutru u blizini smeštaja za brucoše - Vilson-Frenklin hale, a policija Dovra je saopštila da su pronašli žrtvu sa prostrelnom ranom na gornjem delu tela.

Hitno je prebačena u obližnju bolnicu gde je preminula.

Ime žene neće biti objavljeno dok ne budu obavešteni njeni najbliži. Do ponedeljka ujutru, policija nema opis osumnjičenog (ili osumnjičenih).

"Ova mlada dama tragično je ubijena, imala je samo 18 godina," rekao je predsednik univerziteta.

"Iako nije bila naša studentkinja, bila je kćerka, voljeni član porodice i prijateljica; i besmisleno, njen život je prekinut.

"Molimo se za bolje dane i molimo se za bezbednost i dobrobit našeg kampusa u celini", dodao je on.

Šta je izazvalo fatalnu pucnjavu, kao i detalji oko incidenta, i dalje je predmet policijske istrage.

Toni Alen, predsednik univerziteta, rekao je da su studentski pomoćnici sarađivali sa rukovodstvom i vlastima "da smire napetu situaciju".

Ali to je još jedan primer porasta kriminala u kampusima nakon decenije stalnog smanjenja od 2010. do 2020. kada je kriminal dostigao dno zbog pandemije.

Međutim, postoji novi porast, prema najnovijim statistikama o kriminalu Ministarstva obrazovanja.

Zabeleženo je 38.303 prijavljena krivična dela na koledžima i univerzitetima 2022. godine, što je najnoviji podatak federalne vlade SAD na osnovu 5.783 institucije sa 10.530 kampusa.

Bilo je oko 21.200 prijavljenih incidenata 2020. godine, prema izveštaju Nacionalnog centra za obrazovnu statistiku iz septembra 2023. godine.

Alen je aludirao na nacionalni porast kriminala na kampusima, što ne uzima u obzir posledice invazije Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine i trenutne proteste, u svom snažno formulisanom pismu.

"Reći ću da ko god veruje da se nesuglasice bilo koje vrste trebaju rešavati fizičkim nasiljem - uključujući pretnje i krajnju upotrebu oružja - jednostavno ovde nije dobrodošao," napisao je predsednik univerziteta.

"Događaj koji utiče na bezbednost jednog od nas utiče na sve nas. To znači da smo svi odgovorni da držimo jedni druge odgovornima, da kažemo kada nešto ne izgleda, ne zvuči ili ne deluje ispravno, i da odbijamo nepravdu u svim njenim oblicima, bez obzira na osobu ili okolnosti."

Časovi će se nastaviti u utorak, a univerzitet će održati forum za studente, osoblje, nastavnike i roditelje.

U međuvremenu, policija prati tragove da pronađe napadača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA