Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je suđenje serijskom ubicu beba postalo jedno od najdužih u istoriji Velike Britanije

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona je osuđena na 14 doživotnih robija prošlog avgusta nakon što je proglašena krivom za ubistva sedmero beba i pokušaje ubistva šest drugih, sa dva pokušaja u slučaju jedne žrtve

  • 0
Soba Lusi Letbi, Lucy Letby Foto: Twitter/@cheshirepolice

Lusi Letbi, serijski ubica beba, pokreće svoju najnoviju žalbu na presude za ubistvo i pokušaj ubistva beba u Bolnici grofice Čester, piše Yahoo News.

Lusi Letbi podnosi zahtev za dozvolu za žalbu protiv presuda za ubistvo i pokušaj ubistva beba kojima je bila zadužena.

Ona je osuđena na 14 doživotnih robija prošlog avgusta nakon što je proglašena krivom za ubistva sedmero beba i pokušaje ubistva šest drugih, sa dva pokušaja u slučaju jedne žrtve.

Njeni advokati će tražiti od tročlanog panela sudija Apelacionog suda dozvolu za žalbu protiv svih njenih presuda - očekuje se da će se ročište završiti ove nedelje.

Letbijevoj (34) iz Herforda je odbijen prvi zahtev.

Apelacioni sud je u ponedjeljak saopštio da ona pokušava da ospori svoju presudu na četiri tačke.

Detalji njenog zahteva trenutno se ne mogu objavljivati iz pravnih razloga, ali na početku ročišta u ponedjeljak, jedna od tri sudije, Viktorija Šarp, rekla je da se može objaviti da Letbi pokušava da ospori svoje presude iz četiri razloga, što uključuje argumente da je sudija na njenom suđenju pogrešno odbio pravne zahteve podnete tokom suđenja.

Ako troje sudija ponovo odbiju njenu dozvolu, to će označiti kraj procesa žalbe za Letbijevu.

Ubistva i pokušaji ubistva počinjeni su u jedinici za novorođenčad Bolnice grofice od Čestera, gde je Letbijeva radila kao medicinska sestra, između juna 2015. i juna 2016.

Porota na suđenju Letbijevoj pred sudom u Mančesteru nije mogla da donese presude po šest optužbi za pokušaj ubistva u vezi sa petoro dece.

Ona će se suočiti sa ponovnim suđenjem pred istim sudom u junu po jednoj tački optužnice za pokušaj ubistva bebe poznate kao Dečica K, u februaru 2016.

Yahoo News UK se osvrće na to kako je njeno suđenje postalo jedno od najdužih suđenja za ubistvo u istoriji Velike Britanije.

Naporno suđenje

Porota od osam žena i četiri muškarca na suđenju Lusi Letbi saslušavala je dokaze 145 dana tokom perioda od 10 meseci.

Tokom tog vremena, morali su da saslušaju 246 svedoka, uključujući roditelje, lekare, medicinske sestre, stručnjake i samu Letbijevu, koja je svedočila 14 dana.

Neki svedoci su dali iskaze van Velike Britanije, a neki su govorili putem video linka iz Švajcarske i Australije.

Zbog toga što je bilo toliko dokaza, svaki porotnik je dobio po jedan ajped pored kako bi brzo mogli da pristupe informacijama.

Uključeni su bili i hiljade stranica medicinske dokumentacije i beležaka medicinskih sestara za svaku od beba uključenih u slučaj.

Dokaze je takođe činilo nekoliko rukom pisanih beleški Letbijeve koje su pomogle u njenoj osudi.

Porotnici, od kojih su neki bili u suzama na kraju suđenja, proveli su toliko vremena na sudu da je sudija, nakon konačnih presuda, oslobodio svakog člana od daljeg porotničkog rada do kraja života.

Glavni detektiv Pol Hjuz, stariji policijski službenik za Čerširsku policiju, odao je počast poroti.

"Oni su dali sve od sebe", rekao je on. "Slušali su pažljivo, bili su fokusirani i izdržali su. Stvarno sam ponosan na njih zbog onoga što su učinili za roditelje pomažući im da se ostvari pravda."

Nakon presuda, porodice žrtava su u zajedničkoj izjavi saopštile da će "za sva vremena biti zahvalne" porotnicima koji su morali da provedu 145 dana iscrpljujućih dana na sudu.

U vrhuncu istrage protiv Letbijeve, 70 policijskih službenika iz Čerširske policije radilo je na opštoj proveri - počevši od tima od osam članova.

"Ovo je bila izuzetno kompleksna i izuzetno osetljiva istraga tokom proteklih šest godina. Morali smo da se vratimo na sam početak, držeći otvoren um i vodeći računa da ne izvlačimo nikakve zaključke", rekao je Hjuz.

"Poslednje što smo očekivali bilo je da pronađemo osumnjičenu. Bio je to dug i otegnut proces. Morali smo to da uradimo ispravno, a ne da žurimo."

"Ovo je bila istraga kakvu nismo imali ranije - po obimu, kompleksnosti i značaju", dodao je on.

Suđenje Lusi Letbi nije bilo najduže u britanskoj pravnoj historiji.

U novembru 1990. godine, trojica muškaraca su pogrešno osuđena za ubistvo Linet Vajt u Kardifu - njihovo suđenje pred Krunskim sudom u Svonsiju trajalo je 197 dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA