Zašto Bliski istok sada ključa?

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 52

Ovaj potez mogao bi da izazove veliku eskalaciju između zemalja dok tenzije na Bliskom istoku nastavljaju da ključaju usred rata u Gazi

Iran je pokrenuo napad dronovima i raketni baraž protiv Izraela - napad koji je Teheran označio kao uzvratni udar.

Ovaj potez mogao bi da izazove veliku eskalaciju između zemalja dok tenzije na Bliskom istoku nastavljaju da ključaju usred rata u Gazi.

Zašto je Iran pokrenuo napad?

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) saopštila je da odgovara na "napad na konzularni deo iranske ambasade u Damasku" 1. aprila.

U tom napadu, za koji Teheran krivi Izrael, poginula su dva generala i sedam članova IRGC.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad 1. aprila u kojem je uništena zgrada iranskog konzulata u glavnom gradu Damasku i ubijen Mohamed Reza Zahedi, visoki komandant Revolucionarne garde.

Izrael nije javno komentarisao napad, ali je bio u stanju pripravnosti od vazdušnog napada.

Da li je napad bio očekivan?

Iran je više puta pretio odgovorom zbog napada na Damask, uprkos upozorenjima iz SAD protiv napada na Izrael.

Američki zvaničnici su u petak počeli da upozoravaju da je napad Irana verovatno neizbežan. A onda su u subotu brojne zemlje u regionu počele da zatvaraju svoj vazdušni prostor, uoči očekivanog napada.

Nakon napada Irana u subotu uveče, admiral Danijel Hagari je rekao da je Izrael "dobro pripremljen" za napad.

Gvozdena kupola pogađa iranski dron nad centralnim Izraelom Foto: Tanjug/AP

Šta je Iran uradio?

Iran je lansirao više od 170 eksplozivnih dronova i 120 balističkih projektila, od kojih je "samo nekoliko" ušlo u Izrael i "99 posto" njih je presreo njihov odbrambeni sistem, rekao je Hagari u saopštenju.

Lansirano je oko 30 krstarećih raketa, od kojih je 25 presretnuto van granica Izraela, prema IDF-u.

"Desetine raketa" su lansirane iz Libana u severni Izrael, pogodile su vazdušnu bazu Nevatim, ali nisu uticale na njene sposobnosti, rekao je Hagari.

Nema prijavljenih smrtnih slučajeva, ali "nažalost, devojčica je teško povređena gelerima", dodao je on.

Dronovi su viđeni kako lete iz Irana, kroz irački vazdušni prostor i u pravcu Izraela, rekla su Rojtersu dva iračka bezbednosna izvora.

Dronovi su nosili po 20 kg eksploziva, rekao je Amos Jadlin, penzionisani general izraelskih vazduhoplovnih snaga, za TV Kanal 12.

IDF je saopštila da su izraelske snage "uspešno presrele" većinu lansiranja svojim sistemom protivvazdušne odbrane – kao i uz pomoć svojih strateških saveznika – pre nego što su bespilotne letelice i projektili stigli do Izraela.

"Identifikovan je mali broj pogodaka, uključujući bazu IDF-a na jugu Izraela, gde je pričinjena manja šteta na infrastrukturi", navodi se u saopštenju IDF-a.

Bilo je i lansiranja iz Iraka i Jemena, od kojih nijedno nije uspelo da sleti u Izrael, saopštila je IDF.

Kakav je odgovor Izraela?

Nakon pokretanja vazdušnog napada, i izraelski premijer Benjamin Netanijahu i američki predsednik Džo Bajden održali su hitne sastanke sa svojim najvišim zvaničnicima.

U izjavi nakon sastanka, Bajden je ponovo potvrdio "gvozdenu" posvećenost SAD "bezbednosti Izraela od pretnji Irana i njegovih zastupnika".

Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Rano u nedelju rano ujutru, visoki izraelski izvor rekao je za TV Kanal 12 da zemlja planira "značajan odgovor" na iransku salvu drona.

U nedelju ujutru, Netanijahu se kratko oglasio na Tviteru.

"Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobediti", naveo je Netanijahu u kratkoj objavi.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Teheran "neće oklevati" da preduzme "dalje odbrambene mere" kako bi "zaštitio svoje legitimne interese od bilo kakve vojne agresije".

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoro

    14. april 2024 | 09:09

    Iza svega stoji Putin koji je podsticao i Hamasov napad na Izrael kao i iranski a u cilju odvlačenja pažnje od Ukrajine i trošenja oružja i sredstva Zapada na Bliskome istoku a ne u Ukrajini.

  • Toma

    14. april 2024 | 09:42

    Nego,kakve su cene u radnjama zna li se sta?

  • Невена

    14. april 2024 | 09:01

    А када није кључао?! Само што је сада Америка дошла и све запалила. Гдје год су се довукли зло су доносили и за собом зло остављали....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA