Ukrajina iznela šokantne tvrdnje o ruskim vojnicima koji su pre dve godine boravili u Černobilju

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 10

Černobiljsku nuklearnu elektranu ruske trupe zauzele su prvog dana napada - 24. februara 2022.

Oleksandr Menzul, gradonačelnik Varaša, grada u oblasti nuklearke Rivne izjavio je danas da je Ukrajina nuklearna država, iako nema nuklearno oružje, kao i da ruski vojnici koji su u aprilu 2022. bili zaglavljeni u Crvenoj šumi u zoni Černobilja, navodno nisu preživeli.

"Što se tiče Ukrajine, moramo sve podsetiti da smo nuklearna država. Da, mi nemamo nuklearno oružje, ali imamo nuklearne materijale. Ukrajina je potpisnica memoranduma s IAEA o kontroli kretanja nuklearnih materijala, jer je to potencijalno nuklearno oružje", rekao je Menzul za Ukrinform.

On je podsetio da Ukrajina ne kontroliše kretanje radioaktivnih materijala u Zaporoškoj NE i podsetio na slučaj kada su se ruski vojnici ukopali u černobiljsku zonu, u radioaktivnoj Crvenoj šumi.

"Poznajem ovo mesto, možete ostati tamo nekoliko minuta. Inače, preko naših kanala smo dobili informaciju da niko od ruskih vojnika koji su se tamo nalazili nije preživeo", dodao je Menzul.

On nije izneo dokaze koji bi potvrdili ove tvrdnje, a Kremlj se još uvek nije oglasio ovim povodom.

On je diplomirani inženjer fizike, radio je u odeljenju za nuklearnu bezbednost, bio je zamenik šefa službe za pouzdanost, resurse i nastavak rada NE Rivne.

Kijevska agencija je ranije prenela da svi ruski vojnici koji su bili na teritoriji nuklearne elektrane u Černobilju nisu poštovali pravila radijacione bezbednosti i dobili su značajne doze radijacije.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je tada saopštio da su, prema tvrdnjama ruske strane, ranjeni ruski vojnici, koji su ozračeni tokom boravka u zoni Černobilja, smešteni na teritoriju Belorusije, u Gomeljskom naučno-praktičnom centru radijacione medicine i humane ekologije.

Černobiljsku nuklearnu elektranu ruske trupe zauzele su prvog dana napada - 24. februara 2022.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anđelina

    29. februar 2024 | 18:38

    Baš će se nasekirati Putin i njegova bulumenta zbog toga.Još će ispasti sami krivi jer se nisu čuvali.

  • ZZ Top

    29. februar 2024 | 19:38

    Poslali jadne vojnike pravo u propast.

  • zemunac

    29. februar 2024 | 19:09

    Njima vise Niko ne vjeruje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA