Snažan ciklon doneće grmljavinske oluje ovim predelima Balkana: Nevreme i na zapadu Evrope

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Uticaj ciklonske aktivnosti nastaviće se nad Evropom i tokom sledeće sedmice

Nastavlja se uticaj ciklona nad Evropom. Ove večeri dva snažna ciklona nalaze se nad našim kontinentom, a najviše utiču na vreme u zapadnim i južnim predelima kontinenta.

Jedan snažan ciklon nalazi se nad zapadnom Evropom, sa centrom nedaleko od francuske obale Atlantika, u blizini Bretanje. Vazdušni pritisak u centru iznosi 983 mb.

Ovaj ciklon donosi zapadnim i jugozapadnim predelima Evrope snažan oblačni sistem sa kišom, dok u oblasti Pirineja veje i sneg. Najobilnije padavine zahvatile su Francusku, pri čemu se očekuju da padnu veće količine kiše.

Satelitska slika i sinoptička situacija Foto: zoomEarth/w2u

Na zapadnu Evropu sa Atlantika obrušili su se i jaki vetrovi, dok će severozapad i zapad Francuske pogoditi olujni vetrovi sa udarima od 100 km/h, a najjači vetrovi očekuju se u oblasti Bretanje.

U planinskim predelima Francuske pada obilni sneg, a u višim delovima Pirineja očekuje se i do pola metra snega.

Ciklon je zapadnim predelima Evrope doneo i hladniju vazdušnu masu, jer je položaj takav da preovladavaju severna strujanja.

Istovremeno, na Britanskim ostrvima je suvo, ali  su hladna severna strujanja donela vrlo hladan vazduh, pa se noćas i ujutro očekuju temperature i ispod 0°C.

I dok je zapad Evrope na udaru ciklona sa Atlantika, jug Balkanskog poluostrva, jug Italije, Malta i sever Libije su na udaru ciklona sa Tirenskog mora.

Satelitska slika i sinoptička situacija Foto: zoomEarth/w2u

Ovaj ciklon donosi jugu Italije i Malti veoma obilnu kišu i olujna nevremena, uz olujni severni vetar i uz priliv hladnije vazdušne mase.

U isto vreme ovaj ciklon doneće Grčkoj tokom noći i ponedeljka veoma obilnu kišu, a očekuju se i pljuskovi sa grmljavinom. Moguće su i olujne nepogode, a širom Grčke očekuje se da padne od 20 do 40 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više od 50 mm. Na udaru ciklona naći će se i severoistok Libije, naročito područje Bengazija, uz topla južna strujanja, dok se na severozapadu Libije, naročito na području Tripolija očekuje hladnija severna strujanja, uz obilniju kišu i oluje severne vetrove i vrlo visoke plimne talase.

Istovremeno, ciklon će Grčkoj doneti i jake vetrove, koji će u oblasti Jonskog mora i na jugu i jugozapadu Grčke imati olujne udare od 80 km/h.

Položaj ciklona je takav da nad Grčkom i severoistokom Libije i iznad Krita preovladavaju izražena južna strujanja, pa je i vrlo toplo sa temperaturama oko 20°C.

Trenutne temperature vazduha u Evropi Foto: Meteociel

Snažna južna strujanja donose preko ovih predela i puno čestica peska iz Sahare, pa se očekuje prljava kiša.

Ovaj ciklon sa Jonskog mora neće uticati na vreme u Srbiji u vidu padavina, jer će biti suvo, ali će južna strujanja i dalje donositi toplu vazdušnu masu sa Mediterana i sa severa Afrike, pa se sutra očekuje još toplije sa temperaturom i do 21°C. Pesak iz Sahare višim slojevima armosfere stići će i do Srbije, a slična sinoptička situacija očekuje se tokom većeg dela sledeće sedmice.

Prethodno su tokom vikenda veoma obilne padavine pogodile oblast Jadrana. U Sloveniji je palo i do 200 mm kiše, u Crnoj Gori i više od 150 mm kiše, dok su iznad 1800-1900 metara nadmorske visine te obilne količine padavina pale u obliku snega, pa je tako iznad 2000 metara palo i do jednog metra snega, a visina snega na Krederici u Sloveniji dostigla je 310 cm. Zabeležene su i grmljavinske oluje, naročito u oblasti Jadrana, u njegovom zaleđu i u Dinaridima.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradski odred Žandarmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA