Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre smrti Navaljnog u zatvoru bio haos: "Zabranili su kretanje i sve zaplenili, znali smo da se nešto događa"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Sve je počelo kada su ubrzali naše večernje pretrage. To se obično dešava kada stražari žure na neko slavlje, a taj dan nisu bili praznici", rekao je zatvorenik

  • 45
Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Ruski list Novaja gazeta otkriva šta se dogodilo neposredno pre smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Jedan od zatvorenika navodno je objasnio "sve do detalja" kako je izgledala noć pre njegove smrti i da je nastao čudan, "misteriozni" haos koji nikome nije bio jasan. Nekoliko sati kasnije, objavljene su strašne vesti.

Najnovija izjava udovice Julije Navaljni govori o jednom od scenarija, a to je da je ruski opozicionar bio trovan u zatvoru što je kasnije dovelo do smrtnog ishoda.

Novinska kuća uspela je da razgovara sa jednim od zatvorenika koji se nalazi u zatvoru IK-3 koji kaže da je u četvrtak uveče izbio "misteriozni metež", samo nekoliko sati pre nego što je Navaljni proglašen mrtvim.

"Sve je počelo kada su ubrzali naše večernje pretrage. To se obično dešava kada stražari žure na neko slavlje, a taj dan nisu bili praznici", rekao je.

"Onda su nas zatvorili,  zabranili su svako kretanje i pooštrili mere bezbednosti. Čuli smo automobile kako ulaze u zatvor kasno uveče, ali nismo uspeli da čujemo šta pričaju", dodao je.

Kako navodi, sledećeg jutra su temeljno pretražili ćelije zatvorenika,  zaplenili telefone, kartaške igre, pa čak i neke stvari koje nikada ranije nisu. Čuvari su, kako se navodi, imali utisak da će biti sprovedena neka "spoljna provera".

Kako zatvorenik kaže, to je neubičajna situacija jer se tako velike provere, u vidu inspekcije, najavljuju i po mesec dana ranije.

"Mora da se nešto dogodilo", rekao je i dodao da su svi to pomislili.

U petak 16. februara oko 10 sati oglašeno je da je Navaljni mrtav, ali zatvorenik kaže da je veoma verovatno da je umro dosta ranije "najverovatnije prethodne noći".

"Zašto bi nas inače tako potpuno zatvorili i temeljno istražili", zapitao se zatvorenik.

Kako je zatvorenik naveo, direktor zatvora i načelnik su se pojavili uznemireni nakon smrti ruskog opozicionara. Pored toga, navodi se da su inspektori iz štaba stigli u zatvor u vreme kada je objavljeno da je objavljeno da je umro.

Novaja gazeta to vidi kao dokaz da je Navaljni umro ranije nego što vlasti tvrde, prenosi Bild.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    19. februar 2024 | 13:29

    Ubio ga diktatora koga Srbi vole. Ne dao nam bog da nam on vlada.

  • Boban

    19. februar 2024 | 13:41

    Ukraina izgubila Avdijevku, Jevreji tamane Palestince, demonstracije po Evropi, Trump drma Ameriku, Putinov intervju... a oni ko pijani za tarabu se uhvatili za nekog tamo teroristu iz Rusije koga na izboru glasalo jedino uži krug porodice( 0,02%) !!! Zapadna demokratija, u njihovim zatvorima porodična idila, posebno za one u Gvantanamo

  • miki035

    19. februar 2024 | 13:34

    kako zatvorenik daje interviju ako su svi zatvoreni i nemaju komunikaciju sa spoljnim svetom.Možda je bio na uslovni vikend pa dao intervju kada bi se zezali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA