Evo ko je terorista koji je uhapšen nakon 25 godina bekstva: Bio deo grupe koja je sejala strah Nemačkom

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Drama koja se danas odigrala na železničkoj stanici u Vupertalu u Nemačkoj nezvanično je, kako javlja Bild, okončana hapšenjem teroriste za kojim je potraga trajala 25 godina, Ernsta-Folkera Štauba

Drama koja se danas odigrala na železničkoj stanici u Vupertalu u Nemačkoj nezvanično je, kako javlja Bild, okončana hapšenjem teroriste za kojim je potraga trajala 25 godina, Ernsta-Folkera Štauba.

Javno tužilaštvo u Verdenu i Državna kriminalistička policija Donje Saksonije od prošlog petka objavili su javnu potragu za Burkhardom Garvegom (55), Ernst-Volkerom Štaubom (69) i Danijelom Mari Luiz Klete (65), članovima Frakcije crvene armije (FRA), poznate i kao Bader-Majnhof grupa.

Ernst-Volker Štaub pripada takozvanoj trećoj generaciji FRA. Prva generacija terorista Andreasa Badera i Ulrike Majnhof, po kojima je grupa postala poznata i kao Bader-Majnhof, terorisala je Saveznu Republiku Nemačku 1970-ih.

Vrhunac talasa terora u "nemačkoj jeseni" 1977. godine bila je kidnapovanje aviona Lufthanze i predsednika poslodavca Hansa Martina Šlajera, koga su teroristi na kraju ubili. Cilj obe akcije bio je oslobađanje ćelije Bader-Majnhof, koja je bila zatvorena u Štutgart-Štamhajmu.

Bader-Majnhof grupa bila je najozloglašenija levičarska zapadno-nemačka teroristička organizacija, koja je delovala kao "urbana gerila" od 1970. do 1993. (zvanično je samoraspuštena 1998.)

Njeni članovi su su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka ubili više od 30 ljudi.

Burkhard Garveg, Ernst-Folker Štaub, Baniela Klete, Bader-Majnhof grupa Burkhard Garveg, Ernst-Folker Štaub i Daniela Klete iz Bader-Majnhof grupe Foto: BKA / AFP / Profimedia

Poslednjih godina, Ernst-Folker Štaub je privukao manje pažnje svojim levičarskim ekstremističkim zločinima - veruje se da je prešao na klasični kriminal kako bi prikupio novac za život u ilegali.

U pozivu za pretragu Federalnog ureda kriminalističke policije stoji:

"Od 2015. godine javno tužilaštvo vodi istragu protiv optuženih Ernsta-Folkera Štauba (rođen 30. oktobra 1954), Danijele Marije Luise Klete (rođena 5. novembra 1958) i Burkharda Garvega (rođen 1. septembra 1968) za razne pokušaje ubistva i teška krivična dela pljačke u periodu od 1999. do 2016. godine, uključujući u Bohum-Vatenšajdu (27. decembra 2006.), Volfsburgu (28. decembra 2015.), Kremlingenu (25. juna 2016.) i Šturu (20. jun 2016.).

Od raspisivanja najnovije potrage policija je primila 52 nove dojave, uključujući i anonimne.

Nemačka policija, železnička stanica u Vupertalu Nemačka policija za železničkoj stanici u Vupertalu Foto: Gianni Gattus / AFP / Profimedia

Istražitelji smatraju da ova dela više nisu politički motivisana, već da "penzioneri RAF-a" na ovaj način zarađuju za život. Ukupno su ukrali, kako se veruje, više od dva miliona evra.

Za ključne informacije o trojci ponuđena je nagrada od 150.000 evra.

Informacije o traženima emitovane su na TV ZDF, a još nije saopšteno da li je ta emisija dovela do hapšenja Štauba.

Potraga za pripadnicima RAF-a proširena je i na inostranstvo, uz najavu da će poternice biti objavljene širom sveta na četiri jezika - engleskom, španskom, francuskom i arapskom - preko mreža Evropola i Interpola i da će biti deljene na društvenim mrežama.

(Telegraf.rs)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA