Da li će napasti Poljsku, može li Rusija u NATO: Šta je sve Putin otkrio u intervjuu koji je uzdrmao svet?

 
A. M.
A. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 12

U dvosatnom intervjuu sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, ruski predsednik je takođe tvrdio da je spreman da pregovara sa Volodimirom Zelenskim

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da ga je Bil Klinton doveo u zabludu u vezi sa potencijalnim članstvom Rusije u NATO-u pre dve decenije.

Tokom podužeg intervjua sa bivšim voditeljem Fox news-a Takerom Karlsonom, ruski predsednik je rekao da je pitao odlazećeg predsednika Klintona da li bi njegova zemlja mogla da se pridruži alijansi kada je posetio Kremlj 2000. godine.

On tvrdi da je Klinton prvobitno sugerisao da veruje da bi to bilo moguće, pre nego što se vratio na izjavu kasnije iste večeri.

"Pitao sam ga: "Bile, ako bi Rusija zatražila ulazak u NATO, da li bi se to desilo?". Odjednom je rekao: "To je interesantno, mislim da da". Ali kasnije te večeri, kada smo bili na večeri, rekao mi je: "Znaš, razgovarao sam sa svojim timom, ne, to nije sada moguće"", ispričao je Putin.

Vladimir Putin Taker Karlson intervju Foto: Tanjug/AP

U razgovoru koji je trajao više od dva sata, Putin je opširno govorio o svom viđenju ruske istorije i odnosa nacije sa Ukrajinom od devetog veka do danas.

Na temu rata u Ukrajini, rekao je Karlsonu - koji je bio glasan kritičar američke podrške Kijevu - da će biti spreman da pregovara o miru sa Volodimirom Zelenskim, ali je dodao da Rusija još nije postigla svoje ciljeve u zemlji, uključujući "denacizaciju".

"Zaista nikada nismo odbili pregovore. Stalno čujemo, da li je Rusija spremna? Da. Nismo odbili. Oni su javno odbili. Pa, neka poništi svoj dekret [da ne pregovara sa Rusijom] i uđe u pregovore. Nikada nismo odbili", rekao je Putin.

Putin je dalje tvrdio da se ne seća kada je poslednji put razgovarao sa Bajdenom i da je ruski poraz na bojnom polju nemoguć.

Vladimir Putin Taker Karlson intervju Foto: Tanjug/AP

"Do sada je bilo galame i vrištanja oko nanošenja strateškog poraza Rusiji na bojnom polju. Ali sada očigledno počinju da shvataju da je to teško postići, ako je uopšte moguće. Po mom mišljenju, to je nemoguće po definiciji. To se nikada neće desiti. Čini mi se da su to sada shvatili i oni koji su na vlasti na Zapadu", dodao je on.

Ruski predsednik je takođe rekao da "nema interes" da napadne Poljsku ili Letoniju, rekavši da će to učiniti samo ako bilo koja od zemalja napadne Rusiju.

"Protiv zdravog razumam je mešati se u neku vrstu globalnog rata i globalni rat će dovesti celo čovečanstvo na ivicu uništenja. To je očigledno", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loki

    9. februar 2024 | 09:33

    Intervju ce zasmetati onima koji imaju korist od rata. Svako normalan bi zeleo da se rat zavrsi. Ali danas je jako opasno pricati istinu i iznositi cinjenice. A demokratija bi trebalo da znaci da se cuje misljenje i druge strane ali to odavno nije pravilo u svetu.

  • Valjevac

    9. februar 2024 | 08:49

    Ziveo Pitin.. Rusija do pobede

  • Слађана Точиловац Шаљић

    9. februar 2024 | 11:25

    Одличан интервју америчког новинара Такера Карлсона са Владимиром Путином. Чак је питао за ослобађање свог колеге Гершковича. Многе ствари су разјашњене. Нарочито хорор приче о томе како ће РФ да нападне Пољску или прибалтичке земље. Чисте лажи су до сада пласиране јавности. Остаје да се види да ли има воље за укидање декрета којим се забрањују било какви преговори у Кијеву. Ја бих волела да се престане са копањем гробова, и на једној и на другој страни. Да се овај проклети рат оконча.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA