≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je pretnja Putinu na izborima? Uzbuna u Kremlju zbog opozicionog političara, ima još dan da ispravi greške

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruska centralna izborna komisija složila se da opozicionom političaru da dodatni dan da reši greške u potpisima, pre nego što odluči da li će ga zvanično registrovati kao kandidata

  • 4
Boris Nadezhdin, Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Uoči predsedničkih izbora u Rusiji sledećeg meseca, čini se da će ruske vlasti zabraniti jedinom antiratnom kandidatu, Borisu Nadeždinu, da se kandiduje.

Potez, prema rečima stručnjaka, sugeriše da je Nadeždin popularniji nego što je Kremlj očekivao - a glasovi koje je dobio mogle bi da bace negativno svetlo na ruskog predsednika Vladimira Putina i rat u Ukrajini.

U ponedeljak je radna grupa ruske izborne centralne komisije odbila više od 15 posto - skoro 10.000 - od početnih 60.000 potpisa koje je skupila njegova kampanja pokazujući da se kvalifikovao da se takmiči na predsedničkim izborima u martu.

Odbijeni iznos bio je značajan i, nakon što je radna grupa preporučila da se Nadeždinu zabrani kandidovanje, to bi moglo da označi kraj njegove kampanje.

Nadeždin i njegova kampanja brzo su odgovorili, rekavši da su verifikovali dovoljno potpisa da se kvalifikuju i žaliće se ruskom Vrhovnom sudu ukoliko komisija odbije njegovu kandidaturu.

Prema pisanju The Moscow Times-a, ruska centralna izborna komisija složila se da opozicionom političaru da dodatni dan da reši greške u potpisima, pre nego što odluči da li će ga zvanično registrovati kao kandidata.

Prema ruskom zakonu kandidati moraju da sakupe 100.000 potpisa da bi se kandidovali. Iz kampanje Nadeždina rekli su da su sakupili 180.000 potpisa. Dobio je podršku desetine hiljada antiratnih Rusa, koji su se u januaru okupili ispred sedišta na hladnim temperaturama kako bi mu pomogli da skupi potpise, preneo je The Washington post.

Dok se neke pristalice nisu slagale sa svim Nadeždinovim stavovima i malo ko je verovao da bi on realno mogao da pobedi, pokazivanje podrške je bilo zapanjujuće. To je poslalo jasnu poruku Kremlju i Putinu. Sada, izgleda da ih Nadeždinova popularnost može iznervirati.

Krajem januara je Institut za proučavanje rata (ISW) procenio da mi Kremlj mogao da iskoristi naredne izbore kao nezvanični referendum o ratu Rusije u Ukrajini dozvoljavajući Nadeždinu da se kandiduje na izborima koji ruskog predsednika Vladimira Putina prikazuju kao izuzetno popularnog".

Potez da se Nadeždinu onemogući kandidatura sugerišu da Kremlj možda više ne želi da ga vidi na glasačkim listićima jer će uzeti previše glasova od Putina i smanjiti njegovu marginu pobede, objasnio je ISW.

Samo nekoliko sati ranije Nadeždin je rekao da je pitao Izbornu komisiju da mu da još vremena da sortira hiljade potpisa koje je predao njegov predizborni tim za koje izborni zvaničnici kažu da sadrže nedostatke.

"Pokazujući dobru volju i uzimajući u obzir zahteve preostalih nominovanih, ali neregistrovanih kandidata koji su predali potpise... danas je CIK odlučio da odloži sastanak sa 7. februara na 8. februar... kako bi se razmotrila registracija svih preostalih nominovanih kandidata", rekla je šefica izbora Ela Pamfilova u saopštenju.

Kremlj je rekao da ne vidi Nadeždina kao rivala predsedniku Vladimiru Putinu, za kojeg se očekuje da osvoji peti mandat.

Protivnici i opozicioni pokreti u Rusiji dugo su optuživali ruske vlasti za manipulisanje i nameštanje izbora, a neki najviši zvaničnici su to čak naizgled implicirali. Kritičari kažu da je samo određenim kandidatima koji se ili relativno slažu sa Putinovim stavovima ili ga neće zaseniti dozvoljeno da se kandiduju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    7. februar 2024 | 14:24

    Много грађана РФ није ништа научило на примеру СФРЈ

  • gvozden

    7. februar 2024 | 14:05

    Ne pobedjuje onaj koji ima vise glasova, već onaj što broji glasove. Reče ovo jedan državnik i šef Sovietskog saveza

  • rajko

    7. februar 2024 | 16:25

    Da, da tako je taj nadezdin je "ogromna pretnja" Putinu. Uzeo bi izmedju 0,5 i 1% glasova na izborima. Nadjeno mu je vise od 30% falsifikata. Svaki kandidaat je morao skupiti 300 hiljada potpisa da bi se registrovao kao kandidaat na izborima za predsednika R. F. Vise od 30% su umrli, maloletni, ljudi koji leze u psihijatrijskim bolnicama itd. Poslednjih godina vidjen je mnogo puta da ulazi u us ambasadu. Verovatno na konsultacije i daljna naredjenja. Ne razumem ljude koji slepo veruju pisanju CNN-a, BBC-a i ostalih. Pa oni su vec 50 puta sahranili Putina, onda da boluje od 5-6 neizlecivih i smrtnih bolesti... Znam da se moj komentar nece objaviti ali ipak se nadam vasoj profesionalnosti. Pozdrav redakciji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA