Ubijala kad je popreko gledaju, plašio je se Eskobar: Grizelda je bila vođa kartela, sad o njoj snimaju seriju

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Iako je u seriji predstavljena kao pametna, sposobna i ambiciozna žena, prava istina o njenom životu je mnogo mračnija

"Jedina osoba koje sam se ikada plašio bila je Grizelda Blanko", navodno su reči narko-bosa Pabla Eskobara kada su ga pitali za Kolumbijku koja je bila na čelu jednog od najozloglašenijih kartela.

Žena koja je ubijala one koji je loše pogledaju, bila je nemilosrdni kriminalac kog su se mnogi plašili tokom 1970-ih i 80ih godina prošlog veka.

Njen život biće tema nove Netflix serije, a glavnu ulogu Grizelde glumiće Sofija Vergara.

Iako je u seriji predstavljena kao pametna, sposobna i ambiciozna žena, prava istina o životu "Kume kokaina" je mnogo mračnija.

Ko je bila Grizelda Blanko?

Grizelda je rođena 1943. godine u Kolumbiji, a kriminalom je počela da se bavi sa 11 godina. Kao devojčica kidnapovala je tadašnjeg dečka, a zatim ga je ubila jer njegovi reditelji nisu želeli da daju otkup.

Kada je 1964. godine postala punoletna ilegalno je emigrirala u Njujork sa troje dece i mužem, a onda je počela da zarađuje prodavanjem marihuane.

"Važno je da se zna da je Grizelda decu odgajala skoro sama. Nije imala ništa, nije bila obrazovana, nije imala kako da preživi", rekal je Vergara, koja je takođe poreklom Kolumbijka za BBC.

Jedan od režisera rekao je da je ideja serije da humanizuje i prikaže koliko je njen život bio složen.

"Ona je bila žena u svetu koji pripada muškarcima. Radila je deset puta jače da bi pokazala ko je i šta je. Koristila je duhovitost i inteligenciju da bi nadmudrila muškarce oko sebe", rekao je jedna od reditelja serije Andres Baiz.

"Moć je od nje napravila čudovište"

Do 1970. Blanko je naredila da se njen prvi muž ubije, a zatim se preselila u Majami. Tamo je upoznala svog drugog muža, trgovca drogom Alberta Brava, koji ju je upoznao sa još mračnijom stranom podzemlja narkotika.

Njena sklonost ka nasilju i drski pristup u poslu trgovine drogom (primoravala je malde žene iz Kolumbije da u SAD dolaze avionom noseći kokain u grudnjacima), vrlo brzo su je doveli na čelo kartela.

Kako su se ratovi protiv droge u Majamiju intenzivirali i rivalski karteli nasilno sukobljavali, Grizelda je postajala sve nemilosrdnija.

Godine 1975. ubila je svog muža jer je verovala da je krao novac od nje, a 1983. ubila je svog trećeg muža nakon što je napustio Majami sa njihovim sinom koji se zove Majkl Korleone.

Zbog načina na koji je vodila posao Grizelda je dobila nadimak "Crna udovica". Početkom osamdesetih važila je za jednu od najbogatijih i najstrašnijih žena na svetu, a pod njenom kontrolom mesečno je iz Kolumbije u SAD švercovalo 1,5 tona kokaina.

"Stvarno mislim da kada se Grizelda prvi put preselila u Majami, njene namere su bile da zaštiti i brine o svojoj porodici, ali usput se izgubila i moć i novac su je pretvorili u čudovište", rekla je Vergara za BBC.

Početkom 1980-ih ona je odbila 15 miliona dolara od rivalskog kartela da bi se odrekla svoje imperije.

Uzdala se u neprilagođene

Iako je dve decenije vladala narko carstvom u Majamiju gvozdenom pesnicom, bila je vrlo svesna da u svetu u kom živi i radi vladaju šovinistički muškarci.

Jednom prilikom morala je da vođenje posla prepusti muškarcu, jer klijenti sa kojima je radila nisu žekleli da posluju sa ženom.

Nakon hapšenja te osobe, ona je iskoristila priliku da preuzme vođstvo nad kartelom.

Griselda Blanco Foto: Handout / Zuma Press / Profimedia

Između aprila i septembra 1980. godine oko 135.000 Kolumbijaca emigriralo je u SAD.

Mnogi od njih već su bili umešani u kriminalne aktivnosti poput kidnapovanja, trgovine drogom i ubistava.

Ona je iskoristila njihov položaj i regrutovala ih je u svoje redove. Razvila je posebnu grupu ubica, koji su bili poznati po likvidacijama sa motora.

"Svi ti likovi imali su problem da se prilagode u sredinu. Grizelda je učinila da se osećaju kao deo porodice", rekao je Baiz.

"Nijedna žena ne može da bude tako zla"

Do sredine 1980-ih njena imperija počela je da se raspada kada je uhapšena u Kaliforniji.

Mnogi smatraju da je razlog zašto je policiji trebalo 20 godina da je otkriju i uhapse, bilo to što je žena.

"Zato što je bila žena mogla je mnogo toga da izvuče i sazna, a onda nestane kada je to potrebno. Niko nije očekivao da jedna žena može da bude na čelu tako velikog i moćnog kartela. Ljudi misle da nijedna žena ne može da bude tako zla", kazala je Vergara.

I dok su agenti verovali da iza takve organizacije mora da stoji muškarac, postojao je neko ko je detaljno sledio sve tragove.

Jedna žena po imenu Džun Hokins bila je rešena da je uhapsi još sredinom sedamdesetih.

"Džun je ogledalo Grizelde, ona je isto smaohrana majka latinskog porekla koja radi i bori se u svetu u kom dominiraju muškarci. Ona je tu da bi pokazala da ono što je Grizelda izabrala nije bila jedina opcija koju je imala", rekao je režiser.

Griselda Blanco Foto: MDPD/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Šta se dogodilo sa Grizeldom?

Grizelda je 17. februara 1985. godine uhapšena u svojoj kući, a zatim je osuđena za proizvodnju, uvoz i distribudiju kokaina. Dodatno je po tri tačke optužena i za ubistvo i dvadeset godina provela je iza rešetaka.

Dok je izdržavala kaznu ubijena su joj tri sina, a kada je 2004. godine puštena na slobodu deportovana je u Kolumbiju gde je nastavila da živi povučeno.

Nju je 3. septembra 2012. gdoine u Medeljinu ubio muškarac na motoru. Ubijena je na isti način na koji je i ona godinama ranije organizovala likvidacije protivnika.

"Njeno ubistvo pokazuje kolika je bila mržnja prema njoj. Do 2012. godine ona je bila bezopasna, živela je povučeno, a troje od njeno četvoro dece nije bilo živo", rekao je reditelj.

Uprkos zadivljujućoj moći i njenom životu, Grizelda se često zaboravlja u pričama o velikim vođama klanova.

Čak je i Vergara, koja je odrasla u Kolumbiji, rekla da nikada nije čula za ovu ženu, a nakon što je saznala detalje iz nejnog života mislila je da je to laž.

"Zato sam želeo da glumim Grizeldu. Ona je majka, negativka, ljubavnica i ubica u isto vreme. Ona iznad svega pokazuje koliko ljudski karakter može da bude složen", rekal je Vergara.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA