Vreme čitanja: oko 4 min.

Masovna pucnjava, mama zadavila decu, komšija izbo palestinskog dečaka: Zločini koji su potresli SAD 2023.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Brutalni zločini privukli su pažnju celog sveta

  • 0
Zločini koji su potresli sad 2023 Foto: Tanjug/AP, Društvene mreže, Facebook/anawalshe

Nažalost, ni prošla, 2023. godina nije bila bez brutalnih zločina koji su šokirali ne samo SAD, već ceo svet.

Od nestanka i brutalnog ubistva Beograđanke Ane Volš, potom majke koja je ubila dvoje dece pa pokušala samoubistvo, do ubistva dečaka tokom rata između Hamasa i Izraela, ovo su neke od najvećih zločina koji su se desili u SAD.

Nestanak i ubistvo Ane Volš

Beograđanka Ana Volš nestala je 1. januara 2023. godine u kući u Kohasetu, Masačusets.

Njen suprug Brajan Volš je uhapšen i naknadno optužen za njeno ubistvo. Tužioci tvrde da je on pretukao Anu na smrt 1. januara, raskomadao njeno telo i rešio ga se.

Brajan se izjasnio da nije kriv i trenutno čeka suđenje. Mogao bi da provede život u zatvoru bez mogućnosti uslovne slobode ukoliko bude osuđen.

Ispostavilo se da je Brajan unajmio privatnog detektiva da špijunira njegovu ženu pre njene smrti.

Majka troje dece je poslednji put viđena u porodičnoj kući u Kohasetu u Masačusetsu i očekivalo se da će otputovati u Vašington na posao. Međutim, njen nestanak je prijavljen tek 4. januara, kada su njeni saradnici pozvali policiju.


Njeno telo nije pronađeno.

Majka ubila dvoje dece

Majka iz Masačusetsa, Lindzi Klensi, optužena je po dve tačke za ubistvo nakon što je navodno zadavila svoje dvoje male dece i pokušala da ubije svoju bebu 24. januara.

Policija je pronašla mrtve njenu petogodišnju ćerku Koru i trogodišnjeg sina Dosona, nakon što su navodno zadavljeni.

Klensi je prerezala zglobove pre nego što je skočila kroz prozor na drugom spratu. Preživela je, kao i njena 7-mesečna beba Kalan.

Lindzi Klensi Foto: Društvene mreže

Okružni tužilac okruga Plimut Tim ​​Kruz rekao je da je policija reagovala u kući u Daksberiju nakon što je Klensin muž nazvao hitnu da prijavi da je skočila sa prozora.

U oktobru su otpečaćeni sudski dokumenti pokazali da je Klensi navodno istraživala "načine ubijanja" pre tragedije.

Ubistvo petočlane porodice u Teksasu

Muškarac je uhapšen u aprilu jer je upucao pet suseda u stilu egzekucije, saopštila je teksaška policija.

Fransisko Oropeza (38) krenuo je u pokolj sa puškom u stilu AR-15. Zločin se dogodio u Klivlendu, u istočnom Teksasu.

Identifikovano je pet žrtava, članova porodice, među kojima je i dečak (9). Svi su iz Hondurasa.

Francisco Oropeza Teksas masovno ubistvo Foto: Tanjug/AP

Žene su pronađene kako leže na dvoje preživele dece, "štiteći ih", rekao je šerif Greg Kepers.

Policija je uspela da identifikuje Oropezu preko njegove meksičke konzularne kartice i kamere na vratima, koja ga je snimila kako sa puškom hoda do ulaznih vrata svog komšije, rekao je Kapers.

Činilo se da je masakr rezultat sukoba u kojem je jedna ili nekoliko žrtava prišlo Oropezinoj ogradi i zatražilo od osumnjičenog da prestane da puca iz pištolja jer su pokušavali da spavaju. Oropeza je priveden nakon skoro četvorodnevne potrage.

Tužioci su 7. decembra obavestili Oropezinu odbranu da će tražiti smrtnu kaznu. Istog dana, Oropeza se i formalno izjasnio da nije kriv.

Seksualni prestupnik ubio 7 u Oklahomi

Policija je 1. maja pronašla sedam tela u kući u Oklahomi.

Među njima je bio i Džesi Mekfeden (37), registrovani seksualni prestupnik.

Jesse McFadden Foto: Oklahoma Department of Corrections

Vlasti su saopštile da je Mekfeden ubio svoju ženu, njeno troje dece i dve tinejdžerke koje su bile u poseti njihovoj seoskoj kući da prenoće za vikend. Zatim se ubio.

Obe gošće koje su prenoćile, Ajvi Vebster (14) i Britani Bruer (15) imale su znake seksualnog napada.

Među ostalim žrtvama su bile njegova žena i njena deca od 17, 15 i 13 godina.

Timovi za pretragu pronašli su tela na imanju u Henrijeti, gradu sa oko 6.000 ljudi. Ujutro 1. maja izdato je obaveštenje o nestanku Vebster i Bruer nakon što se njih dve nisu vratile kući prethodne noći.

Šerif okruga Edi Rajs rekao je na konferenciji za novinare kasnije 1. maja da je policija pronašla tela nestalih tinejdžerki.

Ubistvo palestinskog dečaka

Muškarac iz Ilinoisa Džozef M. Čuba (71) optužen je da je 14. oktobra smrtno izbo nožem 6-godišnjeg palestinsko-američkog dečaka i teško ranio njegovu majku.

Zločin je navodno bio odgovor na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Kancelarija šerifa okruga Vil saopštila je da je 32-godišnja žena pozvala hitnu da prijavi da ju je njen stanodavac napao nožem. Zatim je utrčala u kupatilo i nastavila da se bori protiv njega, nakon čega je on izbo njenog sina.

Savet za američko-islamske odnose (CAIR) identifikovao je dečaka kao Vadea Al Fajuma, a ženu kao njegovu majku Hanu Šahin.

Wadea Al Fayoume dečak Čikago ubistvo Foto: Tanjug/AP

Čuba je navodno vikao "vi muslimani morate umreti!" dok je davio Šahin i napao je nožem, napisala je u SMS porukama koje je poslala ocu njenog sina, navodi CAIR-Chicago.

Obdukcija je pokazala da je dečak izboden 26 puta.

Masovna pucnjava u Mejnu

Osumnjičeni za masovnu pucnjavu u Mejnu u kojoj je ubijeno 18 ljudi, 27. oktobra pronađen je mrtav nakon dva dana potrage.

Robert Kard (40), vojni rezervista, pucao je nasumično u kuglani, a zatim u restoranu u Luistonu, u državi Mejn, 25. oktobra.

Robert Card Mejn osumnjičen Foto: Tanjug/AP

Izvori iz policije otkrili su da je telo ubice pronađeno pored kontejnera u blizini kompanije za recikliranje u Lisabonu, gradiću u državi Mejn, i da je verovatni uzrok smrti samoubistvo iz vatrenog oružja.

Robert Kard, 41-godišnji penzionisani oficir vojske, bio je specijalno obučen za rukovanje oružjem. Dvaput je razveden, otac troje dece, a u dosijeu su mu brojne prijave za nasilje u porodici. Jedna od njegovih bivših žena je izdejstvovala zabranu prilaska zbog nasilja u porodici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA