Uništen ruski brod podigao je moral Ukrajincima, kako će uticati na rat? Kijev ima još jednog "neprijatelja"

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 7

I Ukrajina i Velika Britanija sada kažu da je 20 posto ruske Crnomorske mornaričke flote uništeno od početka njene invazije u punom obimu

Bila je to eksplozija koja je osvetlela nebo i podigla ukrajinski moral. Za Kijev je prizor pogođenog ruskog desantnog broda Novočerkask u vazdušnom napadu bio preko potreban podsticaj.

S obzirom na to da je Rusija poslednjih nedelja dobila prednost, a podrška Zapada jenjava, Ukrajina je izazvala još jedan dramatičan raketni udar na okupirani Krim.

Nema sumnje da je bio spektakularan, ali postavlja se pitanje koliko je značajan?

"Kao bojni brod, možda mislite da to nije presudno. Ali moramo da pogledamo ceo kontekst, to je proces korak po korak", objašnjava Alina Frolova, koja je bila zamenik ministra odbrane Ukrajine između 2019-2020, a sada je u Centru za odbrambene strategije zemlje.

I Ukrajina i Velika Britanija sada kažu da je 20 posto ruske Crnomorske mornaričke flote uništeno od početka njene invazije u punom obimu - što je podvig za Ukrajinu, zemlju čija mornarica jedva da ima brodove.

Uglavnom su ruski brodovi uništeni raketama velikog dometa Storm Shadow koje je isporučio Zapad, prenosi BBC.

To je umanjilo sposobnost Rusije da lansira raketne udare sa mora, a još je manje verovatna bilo kakva mogućnost da ona izvede amfibijski napad sa mora. Takođe je deblokirao luke poput Odese što je omogućilo ukrajinskim i međunarodnim teretnim brodovima da putuju nezvaničnom rutom.

Frolova smatra da je ovaj najnoviji udar u Feodosiji nastavak ukrajinske namere da potisne ruske rute snabdevanja Krima, a samim tim i slabljenje stiska Moskve na poluostrvu, koji je držala otkako ga je zauzela 2014. godine.

brod Novočerkask Krim Ukrajina Brod Novočerkask tri nedelje pre napada Foto: Tanjug/AP

"To pokazuje da ukrajinsko vazduhoplovstvo može da deluje protiv ruske protivvazdušne odbrane. Ovakvi brodovi se koriste za isporuku municije i dronova. Na osnovu detonacije, na brodu je bio značajan broj eksploziva", rekla je ona.

Ukrajinska mornarica tvrdi da je na brodu bilo i do 80 ljudi.

Kopno, more i vazduh

Postoje četiri načina na koje Rusija snabdeva Krim, kaže Sergej Kuzan, suosnivač ukrajinskog centra za bezbednost i saradnju:

  • preko Kerčkog mosta, koji povezuje Rusiju sa Krimom
  • preko kopnenog koridora koji Rusija sada okupira u Ukrajini
  •  vazduhom, teretnim avionima iz Rusije
  •  vodom, preko Crnog ili Azovskog mora.

Kuzan je uveren da će Rusija osetiti ovaj udar. Kako je rekao, pošto je Kerčki most oštećen u prethodnim ukrajinskim napadima, Moskva je morala da traži druge načine za snabdevanje poluostrva Krim.

"Brodovi im omogućavaju da relativno brzo pomeraju velike terete. Ovi veliki brodovi su namenjeni za prevoz do 500 tona ljudi i opreme", dodao je on.

Novočerkask je bio jedan od 12 ruskih desantnih brodova, prema Kuzanu, od kojih je Ukrajina sada uništila polovinu.

Herson, ali veći

Moskva je trenutno u stanju da kontroliše linije fronta u Ukrajini. Ali Kuzan sugeriše da oni nisu odvojeni od Krima.

"Ne možemo da odvojimo poluostrvo od juga Ukrajine, odnosno okupiranih delova Zaporoške i Hersonske oblasti", rekao je on.

Kao i u slučaju oslobađanja grada Hersona prošle godine, Kuzan je optimista da bi bitke na frontu mogle da se pokrenu u korist Ukrajine ako bi na kraju mogli da smanje nadmoć Rusije u vazduhu i osujete njene linije snabdevanja njenim trupama.

Upravo je to dovelo do povlačenja snaga invazije preko reke Dnjepar na istočnu obalu u novembru 2022.

Ali ovog puta govorimo o mnogo većoj teritoriji i druga je priča na istoku, gde je Moskva zauzela skoro ceo grad Marjinka.

Ukoliko ukrajinske kopnene snage ikada stignu do krimskog tla, bitka za njegovo oslobođenje bi verovatno bila krvava. Izvodeći ove raketne udare, Kijev igra dugu igru pokušavajući da tamošnje prisustvo Rusije učini neodrživim.

Problem za predsednika Volodimira Zelenskog je što vreme nije prijatelj Ukrajine.

Neki na Zapadu žele brži povratak za milijarde dolara pomoći koju su do sada pružili.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    28. decembar 2023 | 11:17

    20 %Crnomorske flote I 80%Ukrajinske armije

  • Izem

    28. decembar 2023 | 12:29

    Ukrajnsko ministarstvo za brigu o porodici raspisalo konkurs za uvoz muškog življa iz Afrike.

  • radovan

    28. decembar 2023 | 12:27

    U ratu sa ukrajinom nalazi se mozda 20% ruske mornarice. Ali ako BBC kao i uvek realno i ne pristrasno izvestava onda moramo verovati postenim englezima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA