Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je David uneo oružje na fakultet u Pragu i izveo pokolj: "Studenti obično dolaze sa velikim prtljagom"

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik policije Martin Vondrašek primetio je u četvrtak da se u zgradi fakulteta nalazi ogroman arsenal oružja i municije

  • 1
David Kozak, Prag pucnjava na fakultetu Foto: Tanjug/AP, Channel3now.com

Napadač David Kozak (24) koji je počinio masakr na Filozofskom fakultetu u Pragu, verovatno je imao oružje u svom većem prtljagu kada je stigao u školsku zgradu.

Prema rečima rektora univerziteta Milene Kraličkove, studenti obično dolaze na fakultet sa većim prtljagom.

"Činjenica da studenti ulaze na fakultet čak i sa većim prtljagom je jednostavno uobičajena stvar. Zato što studenti iz cele Češke studiraju na Karlovom univerzitetu. Neposredno pred Božić, mnogi od njih idu na časove sa prtljagom, na primer" , rekla je Kraličkova Češkoj televiziji u četvrtak.

Ona je dodala da je dobila informacije od policije da je napadač doneo oružje u velikom komadu prtljaga.

"Još uvek nisam potvrdila ove informacije, ali ga je verovatno doneo u većem prtljagu kada je došao na fakultet", dodala je ona.

Neovlivni server je preneo da je student koji je napao Filozofski fakultet ovog proleća registrovao sedam različitih vrsta oružja u kratkom vremenskom periodu - među njima automatsku pušku, sačmaricu i repetitorni pištolj. Ovo je verovatno koristio u pucnjavi.

Predsednik policije Martin Vondrašek primetio je u četvrtak da se u zgradi fakulteta nalazi ogroman arsenal oružja i municije. Prema njegovim rečima, da nije bilo brze intervencije policije, žrtava bi bilo višestruko više.

Kraličkova je u petak ujutro rekla Češkom radiju da će univerzitetske zgrade biti zatvorene u petak. O merama bezbednosti biće konsultovani dekani fakulteta.

Policija je saopštila da je preduzela mere predostrožnosti prema školama i drugim takozvanim mekim ciljevima nakon pucnjave na univerzitetu. Za sada ne postoji konkretna pretnja.

U masakru na fakultetu ubijeno je najmanje 15 ljudi, uključujući i napadača, dok je 25 ljudi povređeno.

Sumnja se da je isti napadač odgovoran i za ubistvo muškarca i bebe iz Klanovičkih lesa.

Policija je od petka uzalud tragala za počiniocem ovog krivičnog dela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    22. decembar 2023 | 12:50

    I nikome posle ove tragedije ne pada ni na pamet da razoruzava češki narod kao sto su uradili nasi mudraci posle tragedije koja se kod nas dogodila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA