"Zelenski dobio američko državljanstvo i vilu na Floridi od 20 miliona"? Ne, priča je lažna, evo kako znamo

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 14

Vest je objavio opskurni sajt DCWeekly, a preneli ga mnogi, među kojima je i voditeljka i političarka Loren I. Vicki

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sprema se da na proleće pobegne iz zemlje, pa je već postao državljanin Sjedinjenih Američkih Država, a za njegov smeštaj u toj zemlji kupljena je vila od 20 miliona dolara u mestu Viro Bič, na Floridi. To su tvrdnje koje je objavio opskurni američki blog The DCWeekly (dcweekly.org), a zatim preneli mnogi korisnici Tvitera i Fejsbuka, među kojima i Loren I. Vicki, voditeljka i kandidatkinja za Senat.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Kome smeta istina? (@udarac.istine)

Ova vest bi bila zaista ekskluzivna i eksplozivna, ali da je tačna. Međutim, analiza samog teksta, kao i slika iskorišćenih u njemu pokazuju da je u pitanju brutalna laž na koju su naseli mnogi mediji u Evropi, pa i Srbiji.

Zelenski Printskrin: Facebook

- Agent američke Tajne službe koji je želeo da ostane anoniman otkrio je za DCWeekly detalje o aranžmanu napravljenom za preseljenje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Sjedinjene Države. Agent tvrdi da je Bajdenova administracija izdala naređenje da se obezbede i smeste Zelenski i njegova porodica od proleća 2024. Odluka je doneta zbog verovanja da bi njegov predsednički mandat u Ukrajini mogao biti završen sledeće godine, a onda bi njegov ostanak tamo predstavljao veliku opasnost – naveo je DCWeekly pozivajući se na snimak sa Jutjuba tog anonimnog agenta Tajne službe, koji se u snimku predstavlja kao Džon Do, što je termin koji odgovara našem N. N. lice.

U tekstu dalje navode da će Zelenski „dobiti sve privilegije stranog političara, a da će istovremeno da uživa i status američkog državljanina“, što prati i navodna fotografija sertifikata o državljanstvu koji mu je izdat.

- Zelenski će najverovatnije živeti na Floridi, zajedno sa ženom i dvoje dece. Luksuzno imanje u Viro Biču, kraj atlantske obale, vredno oko 20 miliona dolara, biće obezbeđeno za ovu svrhu. Osim toga, američki poreski obveznici će plaćati obezbeđenje, prevoz, osoblje i ličnog asistenta Zelenskom. Agent dalje otkriva da Kancelarija za operacije zaštite ima godišnji budžet od oko 200 miliona dolara, a da se procenjuje da će ukupni troškovi boravka Zelenskog u SAD koštati najmanje 20 miliona, što je 10 odsto godišnjeg budžeta – navodi se u tekstu.

Sumnjivo je već to što je „ekskluzivnu i eksplozivnu“ priču objavio jedan opskuran sajt, koji je list The Palm Beach Post još 2017. povezivao sa Džonom Markom Duganom, nekadašnjim zamenikom šerifa u Palm Biču koji je 2016. prebegao u Rusiju.

Osim toga, tekst potpisuje izvesna Džesika Devlin za koju se u biografiji tvrdi da je radila kao izveštač iz rata u Iraku i u Blumbergu u Moskvi. Međutim, novinarka sa tim imenom ne može da se pronađe nigde, a dodatni problem je to što je uz njeno ime data slika Džudi Batalion, popularne američko-kanadske spisateljice.

Treća „činjenica“ koja pada već na prvoj proveri je vila u Viro Biču. Slike koje su stavljene na nekoliko oglasnika za prodaju nekretnina pokazuju tu vilu, samo što se ona ne nalazi u Viro Biču, već u Ponte Verda Biču, udaljenom više od 326 kilometara. Osim toga, cena vile je 10,9 miliona dolara. Kako je objavio USA Today, prodavci su im potvrdili da je vila i dalje na prodaji bila bar do 14. decembra, a da je prethodni vlasnik kupio davne 2019.

Četvrta „činjenica“ u ovoj priči koja bode oči je navodni sertifikat o naturalizaciji, koji je mnogima po društvenim mrežama delovao autentično. Međutim, način pisanja broja sertifikata nije dobar, ime nije napisano kako treba (piše samo Volodimir Zelenski, a ne Volodimir Oleksandrovič Zelenski, kako bi bilo i po ukrajinskim i po američkim pravilima), a kraj fotografije ukrajinskog predsednika fale žig i potpis. Takođe, sama fotografija je već poznata i to je fotografija koju najčešće deli sama pres služba ukrajinskog predsednika.

Zbog svega ovoga, jasno je da priča portala DCWeekly nema nikakvo utemeljenje u stvarnosti.

(Telegraf)

Video: Poslednji autobus sa BAS-a krenuo za Ljubljanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    21. decembar 2023 | 16:33

    OGROMAN PROFIT AMERI IMAJU OD RATA U UKRAJINI -ZELENSKI JE ZASLUZIO VILU I MILIONE DOLARA !!!

  • Draga

    21. decembar 2023 | 17:29

    Koje pare je dobio od Evropske unije i Amerike ne samo da je kupio jednu vec nekoliko vila na raznim destinacijama i samo čeka momenat da zbriše iz Ukrajine i ostavi svoj narod na cedilu.Tako to rade ratni profiteri, briga njega za narod i državu,on je sebe obezbedio.Glumac je to.

  • Joja

    21. decembar 2023 | 17:33

    Naci ce ga Rusi gde god da ode kad tad dzaba mu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA