Vreme čitanja: oko 3 min.

Ukrajina primila dva teška udarca u kratkom roku: Da li ovo znači da će Putin biti pobednik u ratu?

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sada zapadne obaveštajne agencije izračunavaju koliko bi Ukrajina mogla da izdrži bez pomoći SAD i NATO-a

  • 8
Rusija Ukrajina, rat Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock/Tanjug/Ap

Kako paket pomoći Ukrajini i dalje "čuči" u američkom Kongresu, SAD i njeni saveznici procenjuju kako bi to potencijalno moglo da ima "iscrpljujući uticaj" na odbranu Ukrajine i, dugoročno gledano, mogućnost da Ukrajina izgubi rat od Rusije.

Brojni evropski i američki zvaničnici procenjuju kakve bi mogle da budu posledice kašnjenja pomoći Ukrajini.

"Ne postoji garancija za uspeh sa nama, ali će sigurno propasti bez nas", rekao je jedan američki vojni zvaničnik za CNN.

Najveća je zabrinutost za uticaj na kontraofanzivu Ukrajine koja je u toku na istoku i jugu, gde su se ukrajinske snage borile da ostvare značajan napredak čak i kada je američka podrška još pristizala.

"Ako posmatramo zauzimanje i zadržavanje dalje teritorije, teško je videti kako bi to moglo da uspe bez stalne podrške SAD“, rekao je jedan evropski diplomata.

I tu nije kraj brigama. Zapadni zvaničnici strahuju da će gubitak ili dalje odlaganje američke podrške uticati na pomoć njenih saveznika. Ukrajina je u petak pretrpela još jedan udarac kada je Mađarska blokirala dalju pomoć Evropske unije, iako se očekuje da će se razgovori o tom pitanju nastaviti u januaru. Ova vest je podvukla razmere izazova sa kojima se Kijev suočava i mnogi strahuju da će SAD, ako ne nastave da pružaju podršku, slediti evropske nacije.

"Ako odemo na drugu stranu i naši saveznici će", rekao je demokratski poslanik Majk Kvigli, koji je kopredsedavajući ukrajinskog kongresnog kluba.

Sada zapadne obaveštajne agencije izračunavaju koliko bi Ukrajina mogla da izdrži bez pomoći SAD i NATO-a. Jedan visoki američki vojni zvaničnik procenio je nekoliko meseci, uz najgori scenario značajnog nazadovanja ili čak poraza do leta. Ruska pobeda ne bi bila samo strašna vest za Ukrajinu, već bi bila katastrofa za širu evropsku bezbednost i veliki udarac za SAD.

Upitana o kontinuiranom kašnjenju američke pomoći, estonska premijerka Kaja Kalas rekla je za CNN iz Brisela da trenutno ne može da se "govori o zamoru od rata".

"Jer ako to učinimo i popustimo, onda Putin pobeđuje i to će za sve značiti katastrofu. To će značiti više sukoba, više ratova, više oskudice u snabdevanju hranom, sve različite brige koje idu uz to. Zato sada moramo da se potrudimo", rekla je Kalas.

Ukrajinske snage već racionalnije troše municiju, rekli su američki i ukrajinski zvaničnici, dok ruske snage uzvrate paljbom pet do sedam puta jačom nego što to mogu ukrajinske snage.

Visoki ukrajinski vojni zvaničnik rekao je za CNN da ukrajinski komandanti veruju da je uticaj na njihovu vatrenu moć doveo do dodatnih ukrajinskih žrtava.

Bez dodatne pomoći SAD, zapadni zvaničnici procenjuju da bi Ukrajini prvo ponestalo raketa dugog dometa, zatim raketa protivvazdušne odbrane, a kasnije artiljerijske municije i projektila kratkog dometa poput protivtenkovskih raketa „Džavelin“ i protivvazdušnih raketa „Stinger“.

Svaka vrsta municije bila je ključna za odbranu Ukrajine. Rakete dugog dometa, poput "Storm Shadow" koje su dali Britanci, bile su ključne za uspeh ukrajinskih snaga da odgurnu rusku crnomorsku flotu i otvore brodski koridor za žito i druge namirnice.

Rakete protivvazdušne odbrane pokazale su se posebno neophodnim poslednjih nedelja pošto je Rusija ove zime proširila svoje napade na civilnu infrastrukturu. Rakete manjeg dometa su omogućile ukrajinskim snagama da se brane od tenkova i aviona koje Rusi imaju brojčano znatno više.

Procene o tome šta bi ukrajinski poraz značio za Evropu izazivaju duboke strahove među nekim od najbližih američkih evropskih saveznika.

"Mislim da ljudi ne shvataju u potpunosti šta bi zapravo značio pad Ukrajine. Videli bismo užasne stvari: etničko čišćenje i potpuno uništenje Ukrajine. Setite se šta su radili u Buči. Dakle, već je uspeh ako možemo da sprečimo da se to dogodi. I zato moramo da nastavimo dalje", rekao je evropski diplomata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krusko Medo

    16. decembar 2023 | 07:12

    Него пта него ће да побједи укро-фашисте и цјели запад

  • Vitez Koja

    16. decembar 2023 | 09:55

    Pa dobro ovaj rasplet se pretpostavljao i pre početka svega.Za one koji nemaju pamćenje duže od mesec dana i koji misle da se Putin jedan dan probudio i bilo mu je toliko dosadno da je odlučio da se malo zabavi i rokne Ukrajinu.Što su jedini argumenti onih koji su otrovani zapadnom propagandom.Još od 2014 i nasilne promene kursa i gaženje svih dogovora koje je Ukrajina imala sa Rusijom,tada bratskom zemljom,a na loženje Amera,koji su u tome videli isključivo svoj interes u vidu prekida zavisnosti Evrope od Ruskih energenata i preuzimanje te trgovine, uzimanja strateških položaja,preuzimanje resursa i raznih drugih berzanskih mahinacija,kao i suzbijanja konkurencije.Ukrajinci su poverovali da u tome ima i njihovog interesa i na kraju izabrali za predsednika lika iz serije,koji je u toj seriji glumio poštenog predsednika.S obzirom da su insistirali na ugrožavanju kako Ruskih interesa i svega što je ostalo u Ukrajini raspadom SSSR-A,a na šta i Rusi imaju prava,tako i bezbednosti insistiranjem da uđu u NATO,a onda i terorisanjem i ubijanjem Ruskog stanovništva u oblastima Donbas i Luganjsk i to pod nacističkim simbolima.Otvoreno nepoštovanje sporazuma od strane Ukrajine koji su potpisani,a Angela Merkel je priznala da su to svesno i radili sa Ukrajinom kako bi im kupili vreme da ih naoružaju i gurnu u rat sa Rusijom.Rusi su pre početka napada ponudili da navedene oblasti dobiju autonomiju unutar Ukrajine, da se ne ulazi u NATO i da se denacifikuju,za šta bi se sada šutirali u d.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA