Rusi prevarili holivudske zvezde i zloupotrebili ih u propagandne svrhe: "Puno ljubavi, Volodimire, čuvaj se"

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Na video snimcima izgleda da poznate ličnosti poput glumca Ilajdže Vuda šalju ličnu poruku Zelenskom tražeći od njega da potraži pomoć oko upotrebe supstanci

Rusija je prevarila nekoliko američkih glumaca na platformi za video poruke "Cameo" da šire neistine o ukrajinskom predsedniku Volodomiru Zelenskom, javlja BBC.

Najnoviji propagandni trik otkriven je u četvrtak u izveštaju Majkrosoftovog centra za analizu pretnji.

Na video snimcima izgleda da poznate ličnosti poput glumca Ilajdže Vuda šalju ličnu poruku Zelenskom tražeći od njega da potraži pomoć oko upotrebe supstanci.

Iz "Cameo" je saopšteno da ti video snimci možda krše njihove smernice.

Platforma, koja je stekla ogromnu popularnost tokom pandemije kovid-19, omogućava korisnicima da traže snimljene poruke od poznatih i drugih javnih ličnosti u zamenu za naknadu.

U izveštaju Majkrosofta se navodi da je od poznatih ličnosti na snimcima verovatno korisnik "Cameo"-a tražio da pošalju poruku nekome po imenu "Volodimir", moleći ga da potraži pomoć u vezi sa alkoholizmom i upotrebom droga, nesvestan da će se njihovi video snimci koristiti u ruskoj propagandi.

Rusija je dugo lažno tvrdila da se Zelenski i drugi ukrajinski lideri bore sa zloupotrebom supstanci, u pokušaju da pridobije podršku za svoju invaziju na Ukrajinu.

Ruski influenseri Foto: Društvene mreže

U jednom videu koji je snimio Ilajdža Vud, poznat po ulozi Froda Beginsa u "Gospodaru prstenova", glumac kaže: "Nadam se da ćeš dobiti pomoć koja ti je potrebna. Puno ljubavi, Volodimire, čuvaj se".

Ovi video snimci su zatim modifikovani tako da uključuju emodžije i logotipe medijskih kuća, a zatim su kružili društvenim medijima, ponekad preko medija u vlasništvu ruske vlade ili onih koje ona podržava.

U jednom slučaju, o video snimcima se navodno razgovaralo u jednom ruskom političkom tok šouu u udarnom terminu.

Majkrosoft je saopštio da je od jula 2023. uočio sedam takvih video snimaka, na kojima se pojavljuju poznate ličnosti poput Prisile Prisli, glumice Kejt Flaneri, glumca iz serije "Breaking Bad" Dina Norisa i zvezde "Scrubs"-a Džona Si Mekginlija.

Iz "Cameo"-a su naveli da neće javno komentarisati nijednu od svojih tekućih istraga o poverenju i bezbednosti, ali su dodali da bi korišćenje njegovih video snimaka u ruskoj propagandi predstavljalo kršenje smernica zajednice.

"U slučajevima kada su takva kršenja dokazana, 'Cameo' će obično preduzeti korake da ukloni problematičan sadržaj i suspenduje nalog kupca kako bi sprečio dalje probleme", naveo je portparol kompanije u saopštenju.

Portparol Vuda rekao je medijima da je glumac samo odgovarao na zahtev preko "Cameo"-a, a video "ni na koji način nije imao trebalo da bude upućen Zelenskom niti da ima bilo kakve veze sa Rusijom ili Ukrajinom ili ratom".

(Telegraf.rs)

Video: Vozač dobio kutiju pa napravio ovaj potez: Snimak sa autobuske stanice koji niko nije video

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA