U Hrvatskoj pao Bosanac Jovančić: Pomogao je sinu Putinovog prijatelja da pobegne, poleteo iz Beograda

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

Američko državno tužilaštvo potvrdilo je hapšenje Vladimira Jovančića, državljanina BiH, koji je pomagao Artemu Usi u bekstvu

Vladimir i Boris Jovančić bili su deo međunarodne kriminalne grupe koja je u martu ove godine u Italiji organizovala bekstvo Artema Usa, sina guvernera Krasnojarskog kraja Aleksandra Usa u Rusiji.

Prema pisanju portala Istraga.ba, vlasti SAD-a traže izručenje državljanina BiH, Vladimira Jovančića (51), koji je povezan s organizovanjem bekstva Artema Usa (40), sina ruskog guvernera bliskog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji je u tom trenutku bio u kućnom pritvoru u Italiji. Optužen je 2022. godine, a nakon što je proglašen krivim, snimljen je kako beži iz kućnog pritvora u Milanu 22. marta, uz pomoć nekoliko osoba uključujući Jovančića.

Vladimir Jovančić, prema rečima saveznih tužioca u Bruklinu, priveden je u Hrvatskoj pod američkim optužbama da je pomagao Usu da pobegne iz Italije u Rusiju pre njegovog izručenja SAD-u. Us je 2022. optužen za isporuku vojnih tehnologija kupljenih od američkih proizvođača ruskim kupcima.

Jovančić je rođen u BiH, tačnije u Sarajevu pre 62 godine, a njegov sin rođen je u Italiji.

Vladimir Jovančić Foto: US Department of Justice

"Vladimir Jovančić uhapšen je jer je navodno orkestrirao bekstvo Artema Usa iz Italije tako što mu je odsekao monitor na zglobu i prokrijumčario ga kroz više zemalja. Jučerašnja akcija je snažan podsetnik – ako se umešate u pravne postupke SAD-a bilo gde u svetu, FBI će vas pronaći, uhapsićemo vas i privesti pravdi. Artem Us i dalje je begunac, bez obzira na to koliko često koristi veze s kriminalnim grupama u Evropi, samo privremeno izbegava zatvorsku kaznu; uvereni smo da će današnja objava nagrade pomoći u okončanju Usovog prolaznog kriminala i da će se on uskoro ponovno naći u američkom pritvoru. FBI i naši međunarodni partneri nastaviće da sarađuju kako bi osujetili pokušaje izbegavanja sankcija uvedenih protiv ruske agresije na Ukrajinu”, izjavio je pomoćnik glavnog direktora FBI-a Džejms Smit, piše Istraga.ba.

Američki Stej Department objavio je nagradu od 7 miliona dolara za svakog ko pruži informacije koje bi dovele do hapšenja Artema Use. Vlada je predložila određivanje trajnog pritvora sve do suđenja.

Italijanski mediji objavili su da je tamošnja policija kod Breše uhapsila Borisa Jovančića te da je pet osoba osumnjičeno za organizovanje njegovog bekstva u Rusiju. Akcija se sprovodi na području Italije, Slovenije i Hrvatske, u saradnji s Eurojustom i američkim vlastima. Pod istragom policije nalaze se ranije spomenuti Vladimir i Boris Jovančić, zatim Matej Janežič iz Slovenije te Srđan Lolić i Nebojša Ilić iz Srbije.

Uloga Jovančića

Tužioci su rekli da su Artem Us i njegova supruga platili Jovančiću 50.000 evra da preveze Usa iz Milana preko granice u Sloveniju i na kraju u Srbiju u automobilu, gde se on zatim ukrcao na avion za Moskvu.

Opisali su i Jovančićevu ulogu u Usovom bekstvu.

"Istraga o Usovom bekstvu otkrila je da je u januaru 2023. ili približno tog datuma, Jovančića i druge osobe povezane sa srpskom organizovanom kriminalnom grupom vrbovao Us da mu pomognu da pobegne u Rusiju u slučaju odobrenja izručenja", navodi se.

Bosanski državljanin potom se susreo s Usovom suprugom u hotelu u Milanu u Italiji, dodali su tužioci, "gde su planirali da Jovančić dostavi namirnice u Usovu rezidenciju u Milanu kao izgovor kako Jovančićeva prisutnost ne bi izazvala sumnju ako bi bekstvo bilo neophodno".

"Usova supruga takođe je Jovančiću osigurala mobilni i depozit od 10.000 evra za njegove usluge", navodi se u pismu, a Jovančić je kasnije dobio ključnu karticu za direktan pristup Usovoj rezidenciji.

"Kada su stigli, Jovančić je otpratio Usa u auto i dao mu rezače šrafova, pomoću kojih je Us skinuo svoj elektronički monitor za zglob i bacio ga kroz prozor. Jovančić i njegovi pomoćnici potom su se odvezli preko granice u Sloveniju."

Bio u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH...

Tokom narednih nekoliko dana Jovančić i njegovi saradnici prevozili su Usa kroz Sloveniju, Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu, pre nego što su prešli u Srbiju, gde je Us platio Jovančiću dodatnih 40.000 evra pre nego što se ukrcao na avion za Rusiju.

Optužbe protiv Usa od 20. oktorba 2022., u kojima se takođe optuživao da je slao venezuelansku naftu ruskim i kineskim kupcima kršeći američke sankcije, usledile su u trenutku kada su SAD pokušale da suzbiju kršenja sankcija i kontrole izvoza kako bi izvršio pritisak na Putina da zaustavi rat u Ukrajini.

Usu preti do 30 godina zatvora, izjavili su tužioci u Milanu.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • То вам је то!

    6. decembar 2023 | 19:41

    Кад американски каубој хоће да суди целом свету а њему нико. Шта је крив овај човек што је куповао од ваших компанија, или других са Запада, па препродавао где је могао? Па судите васшим компанијама које су му ту исту робу продавале! (Заиста да се човеку згади васш лицемерни морал! Фууј!)

  • Željko

    6. decembar 2023 | 13:37

    Kad je neki lopov u pitanju onda su svi Bosanci?! A kad je naučnik doktor Itd nije!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA