Ova godina je najtoplija u istoriji, a sledeća može da bude još gora: Dramatično upozorenje UN

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Strahuje se da bi 2024. mogla biti još toplija zbog vremenskog sistema El Ninjo

Ova godina će biti najtoplija godina u istoriji čovečanstva, rekao je šef Ujedinjenih nacija na početku samita o klimi COP28, prenosi BBC.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš rekao je da zapis pokazuje da "živimo kroz klimatski kolaps u realnom vremenu".

Moleći međunarodnu zajednicu da reaguje i ispuni klimatske obaveze, on je rekao da bi rekord trebalo da "potera jezu niz kičme svetskih lidera".

Njegovi komentari su usledili nakon što je Svetska meteorološka organizacija objavila da je "praktično sigurno" da je 2023. oborila globalni temperaturni rekord.

Strahuje se da bi 2024. mogla biti još toplija zbog vremenskog sistema El Ninjo.

Gutereš je u govoru istakao da su nivoi mora i temperature površine mora dostigli rekordne vrednosti i da je nivo morskog leda na Antarktiku dostigao rekordno nizak nivo.

"Ove godine su zajednice širom sveta pogođene požarima, poplavama i visokim temperaturama... Rekordno globalno zagrevanje trebalo bi da potrese kičme svetskih lidera. I to bi trebalo da ih podstakne da deluju ", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

(Telegraf.rs)

Video: On prkosi klimatskim promenama: Za 24 sata zasadio 23.060 stabala drveća i oborio svetski rekord

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    30. novembar 2023 | 12:29

    Najefikasniji način da se narod drži poslušnim je strah. Strah od rata, strah od virusa, strah od klimatskih promena... Pogledajte malo šta kažu klimatolozi sede kose, a ne ovi političari ili plaćeni naučnici. Nil Ferguson (Neil Ferguson) je britanski epidemiolog koji je napravio model kojim je predviđeno da će od Korone da pomre ogroman broj ljudi. Zahvaljujući njegovom "predviđanju" su i počela zaključavanja, da ne kažem "lockdown", u Britaniji. Interesantno je da je za vreme Korone podneo ostavku na mesto savetnika u vladi jer je prekršio mere koje su zahvaljujući njemu i bile uvedene. Pa vi verujte političarima i ovakvim "naučnicima".

  • VUK

    30. novembar 2023 | 12:25

    UN i WEF propagande smo zasiceni. Mislio sam da imamo i na drzavnom a i svetskom nivou mnogo vise «glava» koje razmišljaju svojom glavom, ali tu sam se prevario.

  • Boban

    30. novembar 2023 | 14:38

    Agenda 2030 se sprovodi dok narod spava I ćuti.Bice jos I gore kada drzave prodaju sve u ruke SZO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA