Britanci na Bliski istok šalju jedan od svojih najsmrtonosnijih brodova

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 7

Britanski ministar odbrane kaže da ovaj potez ima za cilj smanjenje rizika da trenutna kriza između Izraela i Hamasa eskalira u regionalni sukob. To je najvažnija vojna odluka koju je Velika Britanija donela od početka aktuelnog rata

Velika Britanija šalje jedan od svojih najsmrtonosnijih ratnih brodova u Persijski zaliv kako bi odvratila sve veće pretnje brodarstvu od Irana i grupa koje ta zemlja podržava nakon početka izraelskog rata protiv Hamasa, javlja "Sky News".

Raspoređivanje HMS Diamond, razarača tipa 45, sa sposobnošću da ispaljuje projektile, dolazi nakon što su jemenski Huti oteli teretni brod povezan sa Izraelom u Crvenom moru prošle nedelje, nakon čega je američka vojska morala da spasava još jedan brod u nedelju.

Grant Šaps, ministar odbrane, rekao je da pojačava dugogodišnju pomorsku bezbednosnu operaciju Kraljevske mornarice u Zalivu kako bi smanjio rizik da trenutna kriza između Izraela i Hamasa koga podržava Teheran eskalira u regionalni sukob.

"Ovo je odgovor na ono što se dešava u regionu", rekao je on grupi novinara.

U izjavi, ministar je dodao:

"Ključno je da Ujedinjeno Kraljevstvo pojača naše prisustvo u regionu, kako bi Britaniju i naše interese zaštitili od nestabilnosti."

Slanje razarača je najvažniji, javno deklarisani vojni potez Britanije od kada je Hamasov napad na Izrael 7. oktobra izazvao rat.

Ovu odluku prati raspoređivanje dva pomoćna broda i osmatračkih aviona u regionu.

Ali, najznačajniji pokušaji deeskalacije krize i odvraćanja Irana došli su od SAD, koje su poslale dve ogromne udarne grupe nosača aviona u region i veoma neobično označile prisustvo podmornice, navodi "Sky News".

Britanski HMS Diamond pridružiće se dugogodišnjoj misiji, nazvanoj Operacija Kipion, koja deluje iz Bahreina i sarađuje sa savezničkim mornaricama kako bi obezbedila dodatnu pomorsku bezbednost komercijalnom brodarstvu u Persijskom zalivu i Indijskom okeanu.

Operacija je bila posebno aktivna 2019. godine usred eskalacije tenzija između SAD, Velike Britanije i drugih saveznika s Iranom, kada je Donald Tramp bio predsednik SAD.

Opremljen helikopterom "Wildcat", razaraču Kraljevske mornarice pridružiće se HMS Lankaster, fregata tipa 23, kao i tri manja minolovca i pomoćni brodu Kraljevske flote, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Šaps je rekao da bi arapski lideri pozdravili pojačani britanski otisak kao stabilizirajuće prisustvo.

Zabrinutost za bezbednost vitalnih komercijalnih brodskih ruta u regionu povećana je prošle nedelje kada su Huti zaplenili teretni brod "Galaxy Leader".

Na snimku koji su objavili militanti vidi se da najmanje sedam maskiranih muškaraca, koji nose nešto što je izgledalo kao AK-47, iskaču iz helikoptera i sleću na gornju palubu broda.

Navodno je prikazano kako su pobunjenici uspešno uhvatili brod na kome su podignute i jemenske i palestinske zastave.

Misija u Evropi

Odvojeno misiji u Zalivu, ministar odbrane je takođe najavio da će operativna grupa Kraljevske mornarice od sedam brodova biti raspoređena sa saveznicima početkom sledećeg meseca u misiji u evropskim vodama kako bi zaštitila kritičnu podvodnu infrastrukturu kao što su kablovi, za koje se zna da su visokovredan cilj za neprijateljske države kao što je Rusija.

Zajedničke patrole biće prva operacija grupe od 10 evropskih nacija pod nazivom Zajedničke ekspedicione snage (JEF) predvođene Ujedinjenim Kraljevstvom.

Misija će pokriti široko područje od Lamanša do Baltičkog mora.

Cilj će biti da se odvrate pretnje po podmorske komunikacione linije, naftovode i gasovode i drugu kritičnu infrastrukturu koja se proteže preko morskog dna.

Doprinos Ujedinjenoh Kraljevstva uključiće dve fregate Kraljevske mornarice, dva patrolna broda na moru i brodove za protivminske mere, kao i pomoćni desantni brod Kraljevske flote – uz podršku pomorskog patrolnog aviona Kraljevskog vazduhoplovstva P-8 Posejdon.

(Telegraf.rs)

Video: Vozač dobio kutiju pa napravio ovaj potez: Snimak sa autobuske stanice koji niko nije video

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruzica

    1. decembar 2023 | 12:47

    Oni su naucili da seju smrt po svetu. Zasluzuju da im se posalje Smart, kako bi se svet oslobodio zla.

  • srecko

    1. decembar 2023 | 12:31

    I oni postali margarin u sve se mesaju

  • Okeanolog

    1. decembar 2023 | 14:07

    Odličan hotel za rakove,školjke i ostali podvodni svet , čeka vas rak Sebastijan !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA