Detalji o terorističkom napadu koji je sprečen u Nemačkoj: Simpatizeri Islamske države planirali pokolj

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 12

Obojica uhapšenih smatraju se simpatizerima Islamske države (ISIS)

Nemačke vlasti uhapsile su dvoje mladih ljudi za koje se navodi da su planirali teroristički napad u Nemačkoj, javlja NTV.

Kako se navodi, dvojica osumnjičenih su se putem poruka dogovorili da izvrše napad na božićnu pijacu ili sinagogu u Kelnu koristeći zapaljive uređaje ili mali kamion, izveštavaju nemački mediji.

Shodno tome, posmatrajući relevantne Telegram kanale, Kancelarija za zaštitu ustava je naišla na 16-godišnjeg Čečena iz Vitstoka u Brandenburgu i 15-godišnjeg Avganistana iz Buršajda u Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Hapšenja su obavljena u utorak.

Kako prenosi WDR, javno tužilaštvo u Dizeldorfu i javno tužilaštvo u Nojrupinu vode istragu zbog sumnje da su planirali da počine teroristički napad. Vlasti su odbile da komentarišu ovo pitanje.

Obojica uhapšenih smatraju se simpatizerima Islamske države (ISIS).

Mladića iz Brandenburga bezbednosne vlasti klasifikuju kao "relevantnu osobu" na islamističkoj sceni.

Za njega se kaže da voli oružje, izuzetno je nasilan i da je u prošlosti privlačio pažnju širenjem džihadističke propagande. I njegov brat je okarakterisan kao izuzetno nasilan.

Kada je uhapšen, nosio je nož, prenosi "Tagesspiegel". U njegovom stanu pronađeno je nekoliko mobilnih telefona.

Specijalci su od vikenda pratili osumnjičene.

U svetlu rata na Bliskom istoku, Savezna kancelarija za zaštitu ustava tek danas je upozorila na akutnu opasnost od islamističkih napada u Nemačkoj. Rizik od napada dostigao je "novi kvalitet", objasnio je Savezni ured za zaštitu ustava Tomas Haldenvang u Berlinu.

"Opasnost je realna i veća nego što je bila dugo vremena", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. novembar 2023 | 16:29

    KADA SU SRBE NA BALKANU KLALI I VADILI IM ORGANE -SEKLI GLAVE ONDA STE IH PODRZAVALI I NAORUZAVALI -SAD STE VI NAREDU !!!!

  • Stevan

    29. novembar 2023 | 17:37

    Nemačka je spremila još jedan novi paket naoružanja za Ukrajunu u vrednosti od nekoliko milijardi .Jasno je šta želi .Da tako su pomagali i naše neprijatelje uključujući i NATO agresiju .I da sad je red da im se sve vrati .Po prvi put od drugog svetskog rata privredni rast im naglo pada .Opstaćemo mi nekako a sa Rusima će još dugo da gule Živela Srbija !

  • BHM

    29. novembar 2023 | 17:49

    Hahahah 2 dečaka htela da prave svinjokolj za 29 novembar ali su ih hrabri nemački policajci sprecili u tome!Smesni su i svojom fantazijama i zaglupljivanju naroda.Mnogo,mnogo ozbiljnije se pristupa planiranju i izvtsavanju tetoristickog napada a nemci su strucnjaci za terorizam jer su nebrojeno puta ucestvovali u mnogim napadima tako da su i te kako svesni da ova dece veze nemaju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA