Vreme čitanja: oko 1 min.

Mala Stefanija umrla nakon odmora od horor infekcije: Sumnja se da se zarazila u bazenu

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako su se njeni simptomi proredili kada se vratila kući dve nedelje kasnije, imala je problem da ustane iz kreveta i grčeve. Nedelju dana kasnije bila je mrtva

  • 1
Stefanía Villamizar González Foto: Privatna arhiva

Devojčica iz Kolumbije umrla je nakon što je obolela od bakterije koja jede mozak. Veruje se da se bakterijom zarazila u bazenu.

Stefanija Vilamiraz Gonzales (10) bila je na odmoru sa porodicom u junu kada je dobila bol u uhu, groznicu i povraćanje.

Iako su se njeni simptomi proredili kada se vratila kući, dve nedelje kasnije teško joj je bilo da ustane iz kreveta, imala je grčeve. Nedelju dana kasnije bila je mrtva.

Ono što niko nije sumnjao jeste da se nevidljivi parazit usadio u njeno telo i prouzrokovao da se mala balerina iznenada razboli nakon povratka sa odmora.

Nakon njene smrti, lekari su zaključili da se Stefanija zarazila tokom kupanja. Pretpostavljaju da je ameba koja živi u vodi pod nazivom Naegleria fowleri ušla u telo devojčice kroz nos.

Ovo je takozvana "ameba koja jede mozak" koja živi u jezerima, rekama i barama, ali je prema rečima stručnjaka otkrivena i u vodenim parkovima i bazenima.

"Podelili smo našu priču kako druga deca i porodice ne bi morali da prolaze kroz iste stvari kao mi. Porodica je uništena Stefanijinom smrću", rekli su rođaci.

Menadžer hotela u čijem se bazenu Stefanija razbolela obećao je da će pojačati bezbednosne standarde.

Kada se ameba nađe u telu, obično ima fatalne posledice po ljude. Naime, ameba iz nosa prodire u mozak, izazivajući meningitis i upalu moždanog tkiva. U 97 posto svih slučajeva infekcija je fatalna.

Međutim, infestacija je takođe izuzetno retka - barem nije dokumentovano mnogo bolesti. Institut Robert Koh navodi samo 250 slučajeva širom sveta, ali sumnja da je broj neprijavljenih slučajeva visok.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izveštavaju da je u SAD bilo samo 145 slučajeva u periodu između 1962. i 2018. Samo četiri osobe su preživele.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cu

    29. novembar 2023 | 09:16

    U Vrdniku u Kuli Vrdnik bazenu sam doživeo nesto slično,uvo me dva puta bolelo i operisali su me ali kažu da nije ta bakterija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA