Pozvao Dajanu na jahtu, upoznao je sa sinom: Šta je bilo sa Dodijevim ocem nakon kobne noći u Parizu

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Nakon Al Fajedove smrti u avgustu 2023. godine, mnogi su rekli da se milijarder nikada nije oporavio od gubitka sina

Mohamed al Fajed je bio bogat egipatski biznismen koji je nekada posedovao prodavnicu Harods u Londonu i čuveni Ric u Londonu. Bio je otac Dodija al Fajeda, muškarca koji je poginuo sa princezom Dajanom 1997. godine.

Priča o poreklu biznismena bila je obavijena konfuzijom i obmanjujućim detaljima, a sam Fajed je ponudio različite i kontradiktorne verzije svog detinjstva.

On i autorka Samira Kašogi venčali su se 1954. godine i dobili jedno dete, sina kojeg su nazvali Dodi. Nakon razvoda, Al Fajed je dobio starateljstvo nad njim.

Samira je ipak bila prisutna u životu sina.

"Bio je veoma posvećen majci i čuli su se skoro svakog dana, bez obzira gde je bio. Pričali bi oko sat vremena, i bez obzira koliko je bila devojka sa kojom je bio u tom trenutku, ostavio bi je čim bi ga majka pozvala", rekao je Dodijev prijatelj za The Mirror 1997. godine.

Al Fajed je 1979. godine kupio hotel Ric za 20 miliona dolara, a 1985. godine Kuću Frejzer, u kojoj je bila i radnja Harods. Kupovinu je obavio zajedno sa braćom Alijem i Salahom.

Al Fajed je potrošio još 50 miliona dolara na preuređenje hotela u prvobitno stanje. Od 2012. do 2016. zatvorio je hotel zbog još jedne runde opsežnog renoviranja, prema The New York Times-u.

Mohamed Al-Fayed Foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Porodica Al Fajed je prethodno kontrolisala 29,9 odsto Kuće Frejzer, a nakon kupovine to je poraslo na 51 odsto.

Trenutak kada je milijarder upoznao kraljevsku porodicu nije baš jasan, ali se do kraja 1980-ih predstavio princezi Dajani. Sa princezom je održao prijateljstvo tokom 1997. godine i pozvao Dajanu i njene sinove da provedu deo leta na njegovoj jahti te godine - kada se princeza ponovo srela sa Dodijem nakon što su se upoznali na polo meču 1986. godine.

Dajanina veza sa Dodijem i njeno prijateljstvo sa Al Fajedom prikazano je u poslednjoj sezoni Netfliksove serije Kruna (The Crown). U šestoj sezoni opisani su poslednji meseci Dajaninog života i ono što je usledilo nakon sudara u kojem je poginula zajedno sa Dodijem.

Nakon Al Fajedove smrti 2023. godine, mnogi su rekli da se milijarder nikada nije oporavio od gubitka sina.

Al Fajed se preselio u Englesku 1970. i ubrzo je počeo da se penje u elitnim socijalnim krugovima.

Pozvao princezu Dajanu na svoju jahtu 1997.

Nije tačno poznato kako su se Al Fajed i Dajana upoznali, ali je poznato da su oboje prisustvovali polo meču 1986. godine na kojem je igrao tadašnji princ Čarls.

U meču je učestvovao i Al Fajedov sin Dodi. Taj trenutak je prikazan u petoj sezoni serije.

Mohammed Al Fayed i princess Diana Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

U seriji je Al Fajed sponzorisao meč u nadi da će sresti kraljicu Elizabetu. Umesto toga, završio je sa Dajanom, sa kojom je prijateljstvo.

U leto 1997. godine Al Fajed je pozvao Dajanu i njena dva sina, prinčeve Vilijama i Harija, koji su imali 15 i 12 u to vreme, na njegovu jahtu u Sen Tropeu. Pretpostavlja se da su se Dajana i Dodi povezali opet na tom putu, iako je mladi Al Fajed bio veren sa drugom u tom trenutku.

Nakon saobraćajne nesreće u avgustu 1997. godine u Parizu, u kojoj su poginuli Dajana, njegov sin Dodi i njihov vozač Enri Pol, Al Fajed je za njihovu smrt okrivio britansku kraljevsku porodicu.

Lady Diana, Dodi Al Fayed, Lejdi Dajana, Dodi Foto: MAXPPP / Newscom / Profimedia

On je optužio Dajaninog bivšeg tasta, princa Filipa, da je naredio britanskim bezbednosnim službama da ubiju princezu od Velsa kako bi je sprečili da se uda za Dodija, muslimana.

U avgustu 2000. advokati Al Fajeda objavili su planove biznismena da tuži američke vladine agencije za koje je verovao da imaju neobjavljene informacije o fatalnoj nesreći.

"Verujem da zadržavaju neke od dokumenata na zahtev britanskih tajnih službi. Oni ne mogu da priušte da se istina sazna jer tačno znaju šta je istina", preneo je ABC izjavu Al Fajeda.

Međutim, Al Fajed je odustao od pravne bitke nakon britanske istrage o smrti Dajane i Dodija 2008. Istraga je zaključila da su pokojna princeza i filmski producent ubijeni grubo nemarnom vožnjom njihovog šofera dok su ih paparaci jurili kroz pariski tunel.

"Ostalo ostavljam Bogu da me osveti, ali više ništa ne radim. Ja sam otac koji je izgubio sina i sve sam radio 10 godina. Ali sada sa presudom, ja je prihvatam ali sa svim rezervama koje sam naveo", rekao je Al Fajed, preneo je Reuters.

Nikada nije postao britanski državljanin

Uprkos poslovima i decenijama života u Ujedinjenom Kraljevstvu, Al Fajedu je uporno odbijan zahtev za britanskim državljanstvom.

Nakon što mu je zahtev odbijen drugi put 1999. godine, Al Fajed je rekao novinarima da ostaje u zemlji.

"U redu je, nije problem, nisam očajan. Neću da napustim zemlju, ovde sam zauvek - ostajem", rekao je on, preneo je The Guardian.

Njegovi zahtevi su navodno odbijeni jer je bio umešan u brojne kontroverze. Iako nije zvanično objavljen razlog za to, Al Fajed je sumnjao da je jedan od faktora taj što je mislio da je smrt njegovog sina i Dajane deo zavere.

Umro je 2023. godine

Al Fajed je umro 30. avgusta 2023. godine u 94. godini, potvrdila je njegova porodica.

Iza sebe je ostavio ženu Heini Vaten, sa kojom se oženio 1985. godine. Par je imao četvoro dece.

(Telegraf.rs)

Video: Nastavljena Sednica Skupštine Srbije o rebalansu budžeta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA